Saopštenja

Leković ne smije biti kažnjen zato što insistira da uređuje svoju emisiju

lekovic-must-not-be-punished-for-insisting-to-edit-his-show

Sindikat medija Crne Gore (SMCG) najoštrije osuđuje svaki pokušaj pritisaka i cenzurisanja naših koleginica i kolega u crnogorskim medijima. Posljednjih dana svjedočimo situaciji u Javnom servisu Radio – Televiziji Crne Gore, čiji novinar i urednik emisije Okvir, Zoran Leković, otvoreno govori o pokušaju nametanja sagovornika i teme za emisiju čiji je urednik.

Podsjećamo da je Statutom RTCG, članom 61, jasno propisano da su „urednici programa, novinari i drugi programski stvaraoci u RTCG, u okviru programske koncepcije i statusnog kodeksa, nezavisni i samostalni u svom radu”. Zbog toga što je otvoreno progovorio o pritiscima, protiv Lekovića je pokrenut disciplinski postupak, koji može dovesti i do otkaza njegovog ugovora o radu, iako isti član Statuta RTCG propisuje da je „zabranjeno da se novinarima i urednicima RTCG prekine radni odnos, smanji ugovorena zarada, promijeni status u uredništvu ili na drugi način pogorša njihov položaj zbog izraženih mišljenja koja su u skladu sa programskom koncepcijom i kodeksom novinarske etike ili zbog odbijanja objavljivanja informacije ili mišljenja kojima se krši programska koncepcija i novinarski kodeks”. Gotovo identična formulacija se nalazi i u članu 14 Zakona o nacionalnom javnom emiteru i SMCG očekuje da se obezbijedi puna primjena ove odredbe i da država, kroz institucije koje je predstavljaju, stane iza sopstvenih zakona.

Menadžment Javnog servisa podsjećamo i na Pravilnik o programskim principima i profesionalnim standardima RTCG u kojem jasno piše da „programi RTCG koji se bave pitanjima od javnog interesa koja izazivaju različite stavove u javnosti moraju adekvatno i jednako da predstave različite tačke gledišta i da kad god je to moguće, novinari moraju da pronađu predstavnike svih uključenih strana i da obezbijede u programu sve relevantne stavove”. Leković tvrdi da je upravo na ovome insistirao i da zato sada ispašta.

Sindikat medija Crne Gore već godinama u svojim istraživanjima o slobodi medija u našoj zemlji registruje cenzuru i samocenzuru. Novinari i anonimno ali i imenom i prezimenom svjedoče o cenzuri i samocenzuri, kojoj su, kako pokazuju naši podaci, najpodložniji zaposleni u privatnim medijima. Oni svjedoče i o nametnutim i temama koje se izbjegavaju, ali i sagovornicima koji im se nameću.

Ukazujemo da slučaj kolege Lekovića nije usamljen, iako je u ovom trenutku najdrastičniji, i obavještavamo i Javni servis ali i vlasnike privatnih medija da ćemo nastaviti da javno govorimo o uslovima u kojima funkcionšu redakcije jer novinarima mora biti omogućemo da rade slobodno i bez bilo kakvih pritisaka.

Upravo je to razlog zbog kog SMCG insistira na izmjenama Zakona o medijima kojima bi se smanjio uticaj vlasnika, menadžera i urednika na novinare. Sada je prilika (dok traje rad na izmjenama Zakona o medijima) da se na isti način na koji su, makar formalno, zaštićeni novinari Javnog servisa, zaštite i oni koji rade u privatnim medijima i da im se garantuje da zbog iznijetog mišljenja neće trpjeti posljedice.

Uticaj vlasnika medija, na šta ukazuju i eksperti Savjeta Evrope, se mora smanjiti i prilika koju kao društvo sada imamo se ne smije propustiti. Ako bi se to desilo, i ako se ispostavi da država ima mehanizme da nas zaštiti u odbrani profesije, imali bismo razlog da se nadamo da je kolega Leković posljednji koji trpi ovaj vid pritiska.

Glavni odbor SMCG

 

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.