SafeJournalists

Regionalna platforma: Hitno sankcionisati napadače Mirjane Mirčevske Jovanović

hitno-sankcionisati-napadace-mirjane-mircevske-jovanovic

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbjednosti novinara, koja predstavlja više od 8,000 članova, oštro osuđuje fizički napad na novinarku Mirjanu Mirčevsku Jovanović. Nju su napali pripadnici privatne zaštitarske agencije “Nikob”, dok je izvještavala sa slavlja “Vodići” u Skoplju, koje je organizovala Makedonska pravoslavna crkva.

Udruženje novinara Makedonije reagovalo je i tražilo od Ministartsva unutrašnjih poslova da hitno sprovede istragu o incidentu, identifikuje napadače, te da podnese krivičnu prijavu Javnom tužilaštvu u Skoplju, na temelju koje treba pokrenuti odgovarajući postupak.

Kako navodi predsjednik Udruženja novinara Makedonije, Mladen Chadikovski: “U ovom slučaju , Makedonska pravoslavna crvka snosila je najveći dio odgovornosti, tj. da osigura sigurno okruženje za izvještavanje novinara, kako bi oni bili u mogućnosti da profesionalno obavljaju svoje novinarske zadatke. U ovom incidentu, za povrede koje je pretrpila koleginica Jovanović, napadač nije jedini odgovoran, već i organizatori.”

Regionalna paltforma podržava zahtjev, koje je Udruženje novinara Makedonije uputilo relevantnim insititucijama Republike Mekedonije, da ovom slučaju daju prioritetan status. Pozivamo ih da hitno sprovedu detaljnu istragu, sankcionišu počinitelje i dokažu predanost osiguravanju sigurnog radnog okruženja za novinare.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju, i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 24.01.2019

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.