Aktivnosti

Novi Zakon o medijima mora biti po mjeri onih kojih se tiče

novi-zakon-o-medijima-mora-biti-po-mjeri-onih-kojih-se-tice

Novi Zakon o medijima je neophodan Crnoj Gori, jer je postojeći u velikoj mjeri prevaziđen, ali on mora imati podršku medijske zajednice – zaključeno je na konferenciji za novinare medijskih organizacija koje su, povodom Dana novinara Crne Gore, raspravljale o Nacrtu Zakona o medijima koji je na javnoj raspravi.

Novinarima i novinarkama su se obratili predstavnici predstavnici Instituta za medije CG, Media centra, Društva profesionalnih novinara Crne Gore, Sindikata medija (SMCG) i Centra za istraživačko novinarstvo.

“Nacrt Zakona o medijima mora biti dopunjen amandmanima koji će smanjiti uticaj vlasnika medija na redakcije i novinare i omogućiti im da slobodno rade u interesu javnosti, a ne samo do granice gdje interes javnosti nije suprostavljen interesu vlasnika medija. Sindikat medija na tome insistira već godinu, a to je i preporuka iz analize Savjeta Evrope i Evropske komisije, kao i eksperata OEBS-a, o koju se Radna grupa potpuno oglušila”, kazala je predsjednica SMCG, Marijana Camović.

Ona je istakla da je neophodno obavezati medije da imaju statut ili određeni pravilnik u kojem će biti definisana uređivačka politika medija, odnos vlasnika, urednika i novinara, ali i način imenovanja i razrješenja glavnog urednika, o čemu bi i zaposleni morali da se pitaju.

“Predlagali smo, što takođe nije prošlo, i uvođenje “klauzule savjesti” na koju bi se glavni urednik, urednici i novinari mogli pozvati i podnijeti ostavku i dobiti pravičnu otpremninu u slučaju da dođe do promjene uređivačke politike sa kojom nisu saglasni”, kazala je Camović pojašnjavajući da bi predložene mjere trebale da dovedu do smanjenja cenzure i autocenzure koja je u evidentna.

Glavni i odgovorni urednik Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN CG) Slavoljub Šćekić smatra da bi, ako se usvoje pojedina predložena rješenja koja se tiču zaštite novinarskih izvora, novinari mogli da se nađu u sličnoj situaciji kao i poslanik Nebojša Medojević. Šćekić je istakao da je Nacrtom zakona planirano i osnivanje fonda za medije, ali smatra da je to pokušaj da se zadovolji međunraodni faktor.

“Nijesam siguran kako bi to funkcionisalo u praksi, osim kao sredstvo manipulacije jednim medijima i kažnjavanja drugih medija”, istakao je on.

Prema riječima generalne sekretarke Društva profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) Mile Radulović, koja je bila članica Radne grupe za izradu ovog Zakona, pokazana je spremnost da se otvore neka pitanja, ali krajni rezultat nije zadovoljavajući.

Foto: Boris Pejović

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.