SafeJournalists

Hitno istražiti napade na novinare u Beogradu

hitno-istraziti-napade-na-novinare-u-beogradu

Regionalna mreža Zapadnog Balkana za zastupanje slobode medija i sigurnost novinara/ki, koja zastupa više od 7800 članova, najoštrije osuđuje fizičke i verbalne napade na novinare/ke koji su se desili 31. maja u Beogradu.

Novinari dnevnog lista Danas, produkcije Insajder, portala VICE i Espresso i Radio Beograda napadnuti su dok su izvještavali sa javnog skupa povodom obilježavanja inauguracije novog predsjednika Republike Srbije.

Posebno zabrinjavaju svjedočenja napadnutih kolega/inica da pripadnici policije nijesu ništa preduzimali dok su grupe huligana vrijeđale novinare/ke, prijetile im i fizički ih uklanjale sa mesta javnih dešavanja.

“Tužna je činjenica da su svim jučerašnjim incidentima svjedočili policajci: u civilu ili uniformi. Neki su okretali glave, neki slijegali ramenima, a treći se, prema tvrdnjama napadnutih novinara/ki, pravdali govoreći kako im policija ne može pomoći”, izjavio je predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Slaviša Lekić.

Napad na novinare/ke je direktan napad na slobodu izražavanja i na pravo građana da budu informisani. Još više zabrinjava činjenica da policija, koja treba da štiti sve građane, nije reagovala. Takvo ponašanje nije prihvatljivo i država treba da snosi punu odgovornost.

Platforma će se tim povodom obratiti vlastima u Srbiji i zahtijevati da policija i tužilaštvo sprovedu hitnu istragu kako bi se temeljno ispitale sve činjenice u vezi sa jučerašnjim napadima na novinare/ke koji su brutalno sprječavani da izvještavaju sa javnih skupova. Pored toga, Platforma će zahtijevati od nadležnih organa da se utvrdi ko je odgovoran za propuste policijskih snaga da djeluju i zaštite novinare/ke.

Regionalna platforma snažno podržava Nezavisno udruženje novinara Srbije i druge novinarske i medijske organizacije u naporima da zaštite novinare/ke i slobodu govora. Platforma poziva međunarodne organizacije koje se bave zaštitom medijskih i novinarskih sloboda i prava da od srpskih vlasti zahtijevaju da istraže jučerašnje napade na novinare/ke i o tome obavijeste javnost.

Samo u prvih pet mjeseci ove godine, računajući i jučerašnje incidente, u Srbiji je evidentirano 39 slučajeva direktnih pritisaka, verbalnih prijetnji i fizičkih napada na novinare/ke.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Društvo novinara Makedonije

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.