Novinari i novinarke sve više izloženi prijetnjama

novinari-i-novinarke-sve-vise-izlozeni-prijetnjama

Sloboda medija u Evropi je došla do kritične tačke i neophodan je preokret zbog dramatičnih izazova sa kojima se suočavaju novinari/ke, ocjenio je šef odsjeka za informaciono društvo Savjeta Evrope Patrik Penink (Patrick Penninckx) otvarajući godišnju Skupštinu Evropske federacije novinara (EFJ) koja je održana u Bukureštu 18. i 19. maja.

Penink je kazao da je sloboda medija u padu u gotovo polovini zemalja okupljenih u Savjetu Evrope, da su novinari/ke sve više izloženi prijetnjama, nasilju i pritvaranju, da mediji, uključujući i internet, se sve više ograničavaju zbog raznih pitanja nacionalne bezbjednosti te da koncentracija vlasništva ograničava raznolikost i nezavisnost medija.

Skupština u Bukureštu, koja je održana pod sloganom „Novinari pod pritiskom“, okupila je oko 70 delegata i gostiju iz 30 država Evrope koji su raspravljali o ključnim izazovima sa kojima se suočavaju zaposleni u medijima i njihovi sindikati.

Sindikat medija Crne Gore na Skupštini je predstavljala predsjednica Marijana Camović.

Domaćini skupa su bili članovi EFJ iz Rumunije, FAIR MediaSind, a kao jedan od glavnih zaključaka Skupštine istaknut je nedostatak socijalnog dijaloga u medijima u Rumuniji kao garanta dostojanstvenih uslova rada za novinare/ke i medijske radnike.

Predsjednik EFJ Mogens Bliker Bjeregard (Blicher Bjerregard) je u svom uvodnom govoru ukazao na sve veće opasnosti sa kojima se srijeću novinari te da je troje novinara ubijeno između dvije godišnje skupštine EFJ. Prethodna je održana u aprilu 2016. godine.

Osim o bezbjednosti novinara, na Skupštini se raspravljalo i on-line novinarstvu, koncentraciji vlasništva, autorskim pravima novinara, zabrinjavajućoj situaciji u Turskoj, atipičnim oblicima novinarstva, slobodnim novinarima/kama i slobodi medija uopšte.

Foto: Ricardo Gutiérrez / EFJ