Projekti

“western-balkan’s-platform-for-advocating-media-freedom-and-journalist’s-safety”

Od 1. januara 2016. zajedno sa partnerima udruženjima novinara iz Srbije, Makedonije, Hrvatske, Kosova i Bosne i Hercegovine radimo na realizaciji projekta “Western Balkan’s Platform for Advocating Media Freedom and Journalist’s Safety” koji finansira Evropska unija posredstvom Evropske komisije.

Šest novinarskih organizacija, SMCG, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), BH Novinari (Bosna i Hercegovina), Hrvatsko novinarsko društvo (Hrvatska), Udruženje novinari Makedonije (Makedonija) i Udruženje novinara Kosova (Kosovo), okupile su se oko zajedničkih problema – rastućeg ograničavanja medijskih sloboda od strane države i sve učestalijim napadima na novinare u našim zemljama,  i spremnosti da se kroz saradnju, razmjenu iskustva i zajednički nastup doprinese da ovi problemi budu prepoznati i riješeni.

Krajnji cilj  ovog projekta je da doprinese omogućavanju pravnog i društvenog ambijenta koji obezbjedjuje pluralizam medija. To će biti učinjeno kroz osnaživanje novinarskih organizacija koje će utvrditi svoju poziciju kao efikasni i odgovorni akteri u zagovaranju primjene evropskih standarda slobode i integriteta u svojim zemljama i regionu. Na taj način, projekat će doprineti i unaprjeđenju prava građana na informisanje.

Više iz:Projekti