SMCG dio nove međunarodne grupe sindikata i udruženja osnovane u Atini

zajedno-sa-ifj-vratiti-povjerenje-u-novinarstvo

Sindikat medija Crne Gore (SMCG) jedan je od potpisnika deklaracije kojom su se 21 sindikat i udruženje novinara članica Međunarodne federacije novinara (IFJ) iz 16 zemalja izjasnili da ne pristaju na politiku podjela, manipulacija i netolerancije i obavezali na kampanju kojom će se ponovo uspostaviti povjerenje u novinarstvo i održati novinarstvo kao zajedničko dobro.

Na konferenciji koja je održana u Atini od 4. do 6. novembra učesnici su jednoglasno odlučili da osnuju novu regionalnu grupu u okviru IFJ koju će činiti članice iz država crnomorskog regiona, Mediterana i arapskih država, u okviru koje će zajedno raditi na jačanju solidarnosti. Konferenciji je prisusvovala predsjednica SMCG i članica Upravnog odbora Evropske fereracije novinara Marijana Camović.

Nova grupa će se truditi da aktualizuje profesionalna sindikana pitanja i da radi na zaštiti slobode izražavanja i informisanja kao i ljudskih prava novinara. Radiće i na promociji zajedničkih interesa u sferi socijalnih, ekonomskih, kulturnih i medijskih politika

Konferenciju u Atini su organizovale IFJ i njene grčke članice JUADN i ESPIT, a razgovarano je o širokom spektru izazova sa kojima se suočavaju novinari u regionu među kojima su njihova sigurnost, sloboda štampe i politički pritisci na medije. Učesnici su osudili sve veće nasilje nad medijima i pritiske na novinare koji dolaze od beskrupuloznih predstavnika vlada, političara i ekstremista, što stvara novo tlo za samocenzuru i gdje se lažne vijesti i širenje mržnje preko on line medija mogu lako probiti.

Upućeno je pismo solidarnosti novinarima Palestine i podrške njihovoj borbi protiv nasilja, zastrašivanja i uskraćivanja njihovih prava.

Delegati su, takođe, osudili divljačka otpuštanja urednika i kršenja brojnih prava novinara u mnogim medijima do kojih dolazi jer vlasnici medija, koji su suočeni sa problemima u poslovanju, napuštaju svoju misiju, odustaju od etike i vrijednosti novinarstva, i pozvali na aktivno učešće i solidarnost sa žrtvama ekonomske krize.

Zaključeno je da profesionalno, nezavisno i kvalitetno novinarstvo mora da prati poštovanje osnovnih radnih standarda, i da je to od vitalnog značaja za odbranu prava građana da znaju.