Saopštenja

Nismo protiv osnivanja RTV Berane, već protiv osnivanja po svaku cijenu

nismo-protiv-osnivanja-rtv-berane,-vec-protiv-osnivanja-po-svaku-cijenu

Sindikat medija Crne Gore (SMCG) i Sindikalna organizacija (SO) Radija Berane odlučno odbacuju tvrdnju predsjednika opštine Dragoslava Šćekića da su protiv osnivanja Radio televizije Berane. Povodom jučerašnje rasprave u Skupštini opštine Berane i izjave predsjednika  Dragoslava Šćekića, a vezano za Prijedlog Odluke o osnivanju Radio televizije Berane, podsjećamo na stavove koje iznosimo od momenta kada se pojavila ideja o osnivanju televizije. Ističemo da prije donošenja te odluke treba sanirati stanje u radiju, izmiriti dugovanja prema zaposlenima i državi, sprovesti javnu raspravu, utvrditi da li je televizija potrebna i održiva i tek onda donijeti odluku. Te stavove i sada ponavljamo jer smatramo da se odluke moraju donositi na odgovoran i na argumentima utemeljen način, uz konsultovanje struke.

Gospodin Šćekić je saopštio da su se SMCG i SO Radija Berane usprotivili otvaranju televizije i na taj način su, kako je rekao, protiv jačanja medijske scene u Beranama. Zbog javnosti pojašnjavamo da smo van svake političke opcije i politike, i isključivi cilj nam je zaštita interesa naših kolega i koleginica.

Bilo bi potpuno suludo da Sindikalna organizacija po vokaciji preduzeća u kojem postoji bude protiv otvaranja televizije, ali smo zabrinuti načinom na koji se, već duži niz godina, (ne)rješavaju nagomilani problemi u ovom, trenutno, jedinom mediju čiji je osnivač Opština. Zabrinuti smo i sa načinom na koji gospodin Šćekić govori o ovom problemu, i to se može shvatiti kao prijetnja zaposlenima tako da ćemo i u buduće budno paziti šta se dešava u ovom lokanom javnom emiteru.

Upravo zbog tih problema, (neredovnim i godinama malim platama, neriješenim stambenim pitanjima, nepovezanim radnim stažom, opremom starom koliko je star i Radio, ogromnim poreskim dugom…) zaposleni u Radio Beranama su izražavali proteste i ranijim vlastima, bez obzira koja je politička opcija bila. Napominjemo da je iz Radio Berana, proteklih godina otišlo više od 20 radnika, što u ni jednom drugom preduzeću čiji je Opština osnivač do sada nije učinjeno. Juče, još prije usvajanja dnevnog reda smo optuženi da smo protiv otvaranja televizije. Bez ikakvog zvaničnog saznanja da Opština namjerava da otvori televiziju, u nekoliko navrata tražili smo prijem kod predsjednika Opštine, da uz demokratski dijalog, od njega  dobijemo odgovore za rješavanje probleme u Radiju, kao i potpune informacije o eventualnom otvaranju televizije. Oba puta se nije pojavio na dogovorenim sastancima.

Logično je da je SMCG kao granski sindikat, sa sjedištem u Podgorici, podržao aktivnosti kolega u Beranama i uključio se u rješavanje tih problema. To nas ne čini lobistima iz Podgorice koji žele da se pitaju u Beranama.

Podsjećamo da smo na prvom sastanku sa potpredsjednikom Radem Kljajićem i sekretarkom Danijelom Marković dogovorili da se određeni problemi vezani za isplatu zarada prevaziđu, odnosno da broj plata bude smanjen na četiri do kraja godine.

Predsjednik Šćekić je u svom izlaganju izjavio da je sa 13 dužnih plata smanjeno na 7 i da treba da budemo zadovoljni. Misija svakakog istinskog sindikata je da se bori za bolji položaj radnika, a mi smo u tome odlučni i dosljedni, i ne možemo biti zadovoljni činjenicom da su dugovanja prema zaposlenima i dalje velika i da smo u tom smislu najlošije pozicionirani medij u Crnoj Gori.

Kako nas gospodin Ščekić na nedavno dogovoreni sastanak nije primio, naši stavovi su mu posredno interpretirani od strane onih koji su ih na različite načine, očigledno pogrešne, prenosili. Svi koji su iskazali spremnost da sa nama razgovaraju na ovu temu imali su priliku da se na sastancima uvjere da mi svoj stav baziramo na činjenicama i trenutnom stanju u Radiju.

Radio Berane postoji isključivo zbog građana, a ne nikako zbog onih koji su bili ili su trenutno na vlasti, a mi vođeni profesionalnim standardima, ne dozvoljavamo da budemo zloupotrijebljeni.

Sindikat medija Crne Gore

Sindikalna organizacija Radija Berane

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.