Aktivnosti

Za tri godine – 33 slučaja napada na novinare

za-3-godine-–-33-slucaja-napada-na-novinare

Predstavnici Uprave policije (UP) primili su juče predstavnike Sindikata medija Crne Gore (SMCG), kako bi razgovarali o rješavanju slučajeva napada na novinare i povećanju bezbjednosti medijskih radnika.

Sastanku su u ime UP prisustvovali savjetnik direktora Uprave policije Sead Frljučkić, šef Sektora kriminalističke policije Enis Baković, šef Operativno-komunikacionog centra Mladen Marković i predsjednik Sindikata UP Mladen Šuškavčević, a ispred SMCG – predsjednica Marijana Camović, potpredsjednik Radomir Kračković i saradnica u Stručnoj službi Bojana Laković.

To je bila prilika da predstavnici SMCG predstave Upravi policije svoju bazu napada na novinare u Crnoj Gori, koja je razvijena u okviru projekta „Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zastupanje slobode medija i bezbjednosti novinara“, a koja se može naći na sajtuwww.safejournalists.net. SMCG je predstavio i svoj Mehanizam za reagovanje na napade na novinare.

Predstavnici SMCG su zatražili da policija imenuje jednu ili dvije kontakt osobe od kojih bi se, u narednom periodu, mogle dobijati blagovremene informacije o slučajevima napada na novinare. Rečeno je da će zahtjev biti razmotren te da inicijativu smatraju korisnom.

Predstavnici SMCG ukazali su na, po njihovom mišljenju, brojne propuste nadležnih državnih organa u istragama napada na novinare i imovinu medija u proteklom periodu. Istaknuto je da neki od najtežih slučajeva i dalje nisu potpuno riješeni (ubistvo Duška Jovanovića, bombaški napad i paljenje vozila „Vijesti“) neki su već zastarjeli (napad na Mladena Stojovića),a i još nekima prijeti zastara u skorom periodu (drugi napad na Tufika Softića). Propuste je, u nedavnom izvještaju Vladi, konstatovala i Komisija za praćenje istraga napada na novinare i imovinu medija, u kojoj SMCG ima svog predstavnika.

Baković je predstavio nove podatke UP prema kojima je, od 2014. godine do sada, policija zabilježila 33 slučaja, koji se vode kao napadi na novinare. Od toga je 19 slučajeva procesuirano, 12 je i dalje u radu, a u 2 slučaja su odbačene prijave.

Prema podacima UP od 2004. godine, odnosno od najtežeg slučaja – ubistva glavnog urednika Dana Duška Jovanovića – u Crnoj Gori je zabilježeno 76 slučajeva napada na novinare od čega su 43 slučaja procesuirana, 25 je u radu, a 8 prijava je odbačeno. Baković je istakao da ne stoje ocjene da policija ne radi svoj posao i dodao da je u više od pola slučajeva uradila sve što je do nje, uključujući i ubistvo Jovanovića, a da je ostatak posla na drugim nadležnim organima, tužilaštvu i sudstvu. Posebno je apostrofirao da se u mnogim slučajevima, koji su se vodili kao napadi na novinare, tokom istrage ispostavilo da nemaju veze sa obavljanjem novinarskog poziva već da su motivi neke druge prirode.

Na sastanku je konstatovano i da su obje strane zainteresovane za nastavak saradnje u cilju obezbjeđivanja sigurnog ambijenta za rad novinara i medijskih radnika u Crnoj Gori.

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.