Aktivnosti

Uvećana dnevnica za rad nedjeljom i medijskim radnicima

Foto: gov.me

Vlada Crne Gore, Unija poslodavaca, Savez sindikata i Unija slobodnih sindikata, juče su potpisali novi Opšti kolektivni ugovor.

To je najvažniji dokument za sve zaposlene u Crnoj Gori, koji daje veći obim prava u odnosu na Zakon o radu. To je sada najvažniji dokument i za članove i članice Sindikata medija i zaposlene u medijima, pošto je Granski kolektivni ugovor za oblast medija prestao da važi prije dvije godine.

Tokom pregovora o novom Opštem kolektivnom ugovoru najveća tačka sporenja bilo je uvećanje dnevnica za rad nedjeljom za zaposlene u medijima za 80 odsto. Vlasnici privatnih medija tražili su da zaposleni u medijima budu izuzeti od tog uvećanja dnevnica, tvrdeći da će to ugroziti održivost medija. Glavni odbor Sindikata medija na kraju je pristao da se uvećanje dnevnica u medijima odgodi za 6 mjeseci kako bi Opšti kolektivni ugovor bio potpisan ali i kako bi se dala šansa da se u tom periodu pregovorima dođe do novog Granskog kolektivnog ugovora za oblast medija. Ako Granski kolektivni ugovor ne bude usvojen za 6 mjeseci, automatski će početi da važi uvećanje dnevnica za rad nedjeljom i u medijima. To se navodi u članu 37 Opšteg kolektivnog ugovora.

Ako Granski kolektivni ugovor bude usvojen u narednih 6 mjeseci, on ne može sadržati manji obim prava u odnosu na Opšti kolektivni ugovor, što se navodi u članu 3 Opšteg kolektivnog ugovora. To znači da će zaposleni u medijima, bez obzira na sve,  početi da primaju uvećane dnevnice za rad nedjeljom za 6 mjeseci.

Zaposleni u medijima koji primaju minimalnu zaradu od 450 eura a rade prekovremeno, noću, imaju dežurstva, rade dvokratno, praznicima i nedjeljom, ovim Opštim kolektivnim ugovorom odmah će dobiti veće zarade. Naime, do sada su prekovremeni rad, rad noću, dežurstva, dvokratni rad, rad praznicima i nedjeljom ulazili u obračun njihove minimalne zarade i ti zaposleni su primali za sve to ukupno 450 eura a ostali zaposleni dodatan novac za sve ove stavke. Od sada, sve ovo će se dodavati na 450 eura čime će se izbjeći dalja diskriminacija.

Novim Opštim kolektivnim ugovorom uvećavaju se dnevnice i za dvokratni rad i pripravnost i to za 10 odsto, a garantovana su i brojna druga prava zaposlenima. S druge strane, ovim Opštim kolektivnim ugovorom ukida se disciplinski postupak ali zaposleni, kao i do sada, svoja prava mogu zaštititi u sudskom postupku.

Tekst Opšteg kolektivnog ugovora možete pogledati Opšti kolektivni ugovor.

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.