Aktivnosti

SMCG predstavio konkurs za najbolju studentsku priču

smcg-predstavio-konkurs-za-najbolju-studentsku-pricu

Predsjednica Sindikata medija Crne Gore (SMCG) Marijana Camović i potpredsjednik Radomir Kračković, održali su predavanje studentima novinarstva Fakulteta političkih nauka u Podgorici.

Predavanje se sastojalo u predstavljanju konkursa za najbolju studentsku priču na temu uslova rada u crnogorskim medijima.

Camović je studentima približila rad Sindikata naglašavajući da se akcenat stavlja na radne uslove zaposlenih u medijima. “Nas zanima kako rade novinari i medijski radnici, kolike su njihove zarade, kakvi su uslovi rada, radno vrijeme, šta misle o radnoj etici i novinarstvu uopšte”, zaključila je Camović.

Potpredsjednik SMCG Radomir Kračković kazao je da je vrlo bitno da studenti imaju realnu sliku o stanju crnogorske medijske scene. “Naša istraživanja pokazuju da su zarade novinara u Crnoj Gori manje od državnog prosjeka, otprilike jedna trećina novinara prima između 400 – 500 eura, druga trećina ispod 400 eura, a samo jedna trećina prima preko 500 eura”, saopštio je Kračković. On upozorava da često dolazi do problema poput kašnjenja isplate zarada, ali i izbjegavanja plaćanja poreza i doprinosa, protiv čega se Sindikat bori.

Novinari se takođe, kroz svoj rad, susreću sa cenzurom i pritiscima. “To nisu samo vidjljivi pritisci od strane vlasti, političara, državnih institucija i moćnih pojedinaca nego i pritisci u samim redakcijama od vlasnika, direktora i urednika”, rekao je Kračković.

On ističe da su ekonomski problemi, cenzura i razne vrste pritisaka neiscrpni izvori tema o kojima studenti mogu pisati.

Zainteresovani studenti svoje priče mogu slati na mejl Sindikata do 1.marta 2019. godine. Pobjednički rad će biti objavljen na veb stranici SMCG i nagrađen novčanom nagradom u iznosu od 200 eura.

Konkurs se realizuje u saradnji sa Evropskom federacijom novinara i uz finansijsku podršku Evropske unije i UNESCO-a.

Tekst i foto: Aleksandra Kovačević, FPN

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.