Saopštenja

Država da dokaže da neće tolerisati nasilje

drzava-da-dokaze-da-nece-tolerisati-nasilje

Sindikat medija Crne Gore i Sindikat informativne, izdavačke i grafičke djelatnosti, u zajedničkom saopštenju, kojim su se oglasili povodom incidenta koji se desio u Tivtu, ističu da su sa zabrinutošću primili vijest o nasrtaju na direktora Lokalnog javnog emitera Radio Tivat, Dragana Popadića i najoštrije osuđuju ovaj događaj.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

I ovaj slučaj pokazuje da je, uprkos višegodišnjim upozorenjima UN, Evropske komisije, stranih diplomatskih predstavništava i drugih relevantnih adresa, bezbjednost novinara u Crnoj Gori u konstantnom padu. Istovremeno broj napada na novinare eksponencijalno raste, što pokazuje i slučaj u Tivtu kada je direktora jednog od najuspješnijih crnogorskih lokalnih emitera koji se bori za nezavisnost i objektivnost u izvještavanju napao lokalni biznismen Rado Arsić. Začudo, napad nije uslijedio zbog nezadovoljstva tekstom ili izvještavanjem na ovom lokalnom emiteru, već interesovanjem novinara za sudski slučaj u koji je ovo lice interesno uključeno.

To dovoljno govori koliko je okruženje u Crnoj Gori trenutno bezbjedno za nezavistan rad novinara. Višegodišnje tolerisanje napada na novinare i slabi rezultati u otkrivanju i procesurinju počinilaca stvaraju klimu u kojoj je potpuno ugrožen ambijent za nezavisno novinarstvo na što upozoravaju istraživanja ali i svi međunarodni predstavnici kada govore o medijskim slobodama u Crnoj Gori.

Sindikat medija Crne Gore i Sindikat informativne, izdavačke i grafičke djelatnosti zbog toga traže od policijskih, tužilačkih i sudskih organa da svojim efikasnim radom dokažu da se nasilje nad novinarima neće tolerisati, a da će država Crna Gora i u praksi da dokaže da je stvaranje bezbjednog ambijenta za bavljenje novinarskom profesijom jedan od osnovnih preduslova za razvoj demokratije.

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.