Aktivnosti

EFJ: Vlasti da razriješe slučajeve napada na novinare

efj:-vlasti-da-razrijese-slucajeve-napada-na-novinare

Predstavnik Evropske federacije novinara (EFJ) Mehmet Koksal osudio je danas prijetnje koje dobijaju novinari i novinarke u Srbiji i najavio da će tražiti od vlasti u Srbiji da EFJ izvijesti o statusu svih slučajeva napada.

Koksal je na skupu u Beogradu ocijenio i da država treba da odgovori na pitanje zašto i dalje javnim novcem finansira medije koji šire govor mržnje.

On je naveo da je EFJ i ranije reagovala na slučaj Milana Jovanovića i da su bili „u šoku na slike zapaljene kuće“.

Predsjednica Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović osudila je napade na novinare i novinarke u Srbiji i kazala da je Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbjednosti novinara reagovala 15 puta do sada u Srbiji, kao i da mreža reaguje samo u najdrastičnijim slučajevima.

„Smatram da je neprihvatljivo da se prijetnje na društvenim mrežama ne gone po službenoj dužnosti“, rekla je Camović i dodala da se na taj način smanjuje broj napada na novinare.

Ona je navela da je u Srbiji uočen novi trend, a to je „porast različitih pritisaka, etiketiranjem, diskriminacijom, nepozivanjem na događaje“.

Potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Dragan Janjić pozvao je predstavnike vlasti da prestanu sa napadima na medije koji kritički izvještavaju o društvu i dodao da je javnost jedina zaštita novinara.

Povodom prijetnji koje je dobio na Fejsbuk stranici „Srbija NAŠA zemlja“, Janjić koji je i glavni i odgovorni urednik novinske agencije Beta, naveo je da je njegov konkretan zahtjev da se otkrije „ko su ljudi koji stoje iza te stranice“ i dodao da je već pozvan od strane Tužilaštva da da izjavu.

On je napomenuo da je važno kakvu poruku emituju predstavnici vlasti i pozvao ih da prestanu sa napadima na medije koji kritički izvještavaju o društvu.

Janjić je podsjetio da je sa te iste stranice u ovo vrijeme prošle godine napisano da ga „treba odvesti na Kalemegdan i strijeljati“.

Novinarka Gordana Suša je povodom uvreda i optužbi koje joj je uputio glavni urednik televizije Hepi Milomir Marić kazala da će podnijeti tužbu protiv Marića i te televzije.

Ona je rekla da sve domaće i međunarodne organizacije izvještavaju o tome da se broj napada i prijetnji novinarima neprestano povećava.

Predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine Nedim Sejdinović kazao je da se „organizovana kampanja protiv njega često dešavala u periodima kada su se dešavali protesti, prethodno je to bilo tokom „Protesta protiv diktature“, a ovih mjeseci „Jedan od pet miliona“.

Novinar televizije N1 Vojislav Stevanović kazao je da je ta televizija i ranije dobijala prijetnje i da ih oni sve shvataju ozbiljno.

Govoreći o posljednjim prijetnjama rekao da je policija reagovala, ali da su to “posljedice, a ne uzrok”.

Skupu u Beogradu prisustvovao i zaštitnik građana Zoran Pašalić i delegacija Evropske federacije novinara.

Tekst i foto: NUNS

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.