Aktivnosti

Potpisana Povelja o radnim uslovima za novinare

potpisana-povelja-o-radnim-uslovima-za-novinare

Da bi ojačali borbu za zaštitu radnih prava novinara i medijskih radnika u regionu Zapadnog Balkana i Turske, predstavnici 14 organizacija, koje se bave pravima zaposlenih u medijima, i Evropske federacije novinara (EFJ) potpisali su danas Povelju o radnim uslovima za novinare. Povelju je, u ime Sindikata medija Crne Gore (SMCG), potpisala predsjednica Marijana Camović.

Povelja, koja predstavlja prvi dokument ove vrste u Evropi, predstavljena je u Beogradu, na konferenciji za medije.

“Riječ je o neobavezujućem uputstvu o radnim uslovima koje su potpisali predstavnici 14 novinarskih organizacija pridruženih Evropskoj federaciji novinara i vodećih novinarskih sindikata iz zemalja Zapadnog Balkana i Turske”, kazala je Camović.

Povelja se sastoji od 10 članova kojima se definišu glavni principi radnog odnosa između novinara, njihovih poslodavaca i javnosti. Ti članovi se odnose na slobodu udruživanja, pravo na pisani ugovor, pravo na kolektivno pregovaranje, zabranu diskriminacije i pravo na odmor i odvajanje od angažmana. Takođe, ovim upustvima su obuhvaćeni i pravo odbijanja potpisivanja sadržaja, pravo zaštite novinarskih izvora, pristojni radni uslovi, bezbjednost i zaštita kao i dobra uprava i etički standardi.

Iz EFJ naglašavaju da dokument mogu potpisati sve novinarske organizacije, kao i svi mediji, privatni i javni, koji žele da prihvate ove principe.

Foto/Ilustracija: EFJ

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.