Aktivnosti

Sindikat zaposlenih RTCG zahtijeva potpisivanje usaglašenog kolektivnog ugovora

sindikat-zaposlenih-rtcg-zahtijeva-potpisivanje-usaglasenog-kolektivnog-ugovora

Sindikat zaposlenih Radio Televizije Crne Gore (RTCG) zahtijeva od generalnog direktora, Božidara Šundića, da se u roku od 15 dana potpiše usaglašeni Kolektivni ugovor te medijske kuće, poručila je predsjednica te sindikalne organizacije Jadranka Drobnjak.

Drobnjak je, na današnjoj konferenciji za novinare ispred RTCG, objasnila da su pristali na minimum, koji je na granici opšte egzistencije većine radnika te kuće.

“Međutim, generalni direktor sada od nas traži da potpišemo jednostrano izmijenjeni Kolektivni ugovor. Umanjeni su koeficijenti koji određuju visinu plata, čime smo prevareni, ugroženi, a egzistencijalna nesigurnost postaje još izraženija”, poručila je Drobnjak dodajući da nova verzija odgovara jedino menadžmentu i “užem krugu oko njega”.

Prema njenim riječima, takav odnos prema zaposlenima, reprezentativnom sindikatu i socijalnom dijalogu, za njih je potpuno neprihvatljiv.

Ona je kazala da radnici na kolektivni ugovor čekaju od 2016., i da je konačno usaglašen u oktobru prošle godine.

“U oktobru prošle godine, u toku pregovora sa generalnim direktorom i drugim sindikatom došli smo do krajnje tačke, jer je Šundić rekao da neće više da razgovara sa nama o kolektivnom ugovoru i da je taj usaglašeni kolektivni ugovor njegova finišna verzija”, navela je Drobnjak.

Kako je kazala, sa obzirom na to da je finasijska sitacija Javnog servisa usaglašena sa kolektivnim ugovorom, očekivali su da će taj dokument proći redovnu proceduru u ministarstvima finansija i kulture i da će biti vraćen na potpisivanje.

Drobnjak ističe da zaposleni u Javnom servisu, poniženi ličnim primanjima i izloženi raznim pritiscima, ostaju profesionalni, lojalni kako tom mediju tako i građanima koji ih plaćaju. Kako je kazala, budžet opterećuju greške Savjeta i menadžmenta, kao i nekontrolisano zapošljavanje ljudi sa strane, za enormne honorare. Sve se to, dodaje, prelama preko leđa zaposlenih.

“Više je nego jasan interes zaposlenih da se potpiše Kolektivni ugovor jer makar i skromno unapređenje socio-ekonomskog položaja znači puno, s obzirom na činjenicu da većina radnika nema riješeno stambeno pitanje i ovim platama hrane i izdržavaju sebe i porodicu. Sve to Savjet RTCG mirno posmatra”, zaključila je Drobnjak.

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.