Aktivnosti

SMCG i EFJ pozvali političare i medije da odgovorno izvještavaju o Covid-19

smcg-i-efj-pozvali-politicare-i-medije-da-odgovorno-izvjestavaju-o-covid-19

Sindikat medija Crne Gore (SMCG) pridružio se Evropskoj federaciji novinara (EFJ) u pozivu evropskim kreatorima politika i medijima da odgovorno i činjenično izvještavaju o pandemiji COVID-19 (korona virus).

Novinari moraju biti u mogućnosti da daju informacije zasnovane na činjenicama i jasne preporuke građanima koji su sve više zatrpani hiperprodukcijom informacija oko COVID-19. Oni su dužni da se suprotstavljaju dezinformacijama o koronavirusu i odgovorni da daju prostor stručnjacima, kvalifikovanim da komentarišu takva osjetljiva pitanja.

EFJ se pridružuje Međunarodnoj federaciji novinara (IFJ), pozivajući medije da odgovorno izvještavaju i izbjegavaju stvaranje neopravdane panike ili širenje diskriminatornih i rasističkih komentara. Vjerujemo da je uloga medija i novinara da obezbijede građanima provjereno, tačno i činjenično izvještavanje i izbjegnu senzacionalizam, koji može dovesti do širenja panike i straha. Treba izbjegavati rječnik koji izaziva strah, a koji bi mogao da stvori stanje uzbune, koje ne odgovara stvarnosti. Globalna etička povelja za novinare IFJ-a odlična je referenca u tom smislu. Novinari bi trebalo da budu posebno osjetljivi na privatnost pogođenih ljudi.

Shodno tome, EFJ poziva javne organe i medicinske ustanove da obezbijede blagovremene i transparentne informacije, kako bi novinari i javnost imali pristup svim relevantnim informacijama. EFJ takođe poziva poslodavce medija da svakodnevno procjenjuju rizike novinara koji izveštavaju izvan i unutar redakcije.

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.