Saopštenja

Šundić da odustane od disciplinskih postupaka

sundic-to-quit-disciplinary-procedures

SMCG zahtjeva od generalnog direktora RTCG Božidara Šundića da odmah povuče odluku o pokretanju disciplinskih postupaka protiv Nevenke Ćirović i Zorana Lekovića i na taj način spriječi dalju kompromitaciju Javnog servisa koji je i bez ovoga u javnosti prepoznat kao politizovan i blizak vlastima.

Smatramo da i formalno uvođenje jednoumlja i kažnjavanje rijetkih pojedinaca, kakvi su Ćirović i Leković, koji se usuđuju da govore o profesionalnim i drugim nepravilnostima koje se dešavaju u RTCG od dolaska aktuelnog menadžmenta i uredničkog tima, ne idu u prilog i onako degradiranoj slobodi medija u Crnoj Gori.

Disciplinski postupci koji su pokrenuti zbog objava na društvenoj mreži Facebook mogu da rezultiraju i otkazima. Ako se to desi, a očekujemo da hoće ako se menadžmentu Javnog servisa eksplicitno ne kaže da su njihove odluke i demonstracija moći nedopustive, to će biti konačni udarac na višemjesečni progon Ćirović i Lekovića. Podsjećamo da je Ćirović prva novinarka RTCG koja je dokazala da je cenzurisana i to je urađeno tako što je iz njenog priloga izbačena izjava ambasadora Evropske delegacije u Crnoj Gori Aiva Orava, za šta niko nije kažnjen. Progon se nastavio pa je ona za posljednja tri mjeseca dobila svega dva radna zadatka iako uredno dolazi na posao na kojem je ignorisana, što govori o kontinuitetu diskriminacije kojoj je izložena. Lekoviću je oduzeta autorska emisija i pokretan je disciplinski postupak od kojeg je menadžment odustao kada su shvatili da on ne može biti završen u njihovu korist.

Čvrsto vjerujemo da svi imaju pravo na slobodu govora pa samim tim i novinari Javnog servisa Crne Gore i borićemo se da to pravo zadržimo i da dokažemo da ne smijemo biti otpušteni kada se usudimo da iznesemo stavove koji su suprotni onome što naš poslodavac ili vladajuća elita misle. Borićemo se i za dostojanstvo naše profesije kao i za profesionalne standarde koji su, naročito u Javnom servisu, jasni.

O dešavanjima u RTCG i progonu ljudi koji su se usudili da iznesu kritički stav i da se osvrnu na program Javnog servisa i dešavanja u društvu SMCG će obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne adrese. Tražićemo reakciju i pomoć svih onih koji sa pravom budno posmatraju degradaciju slobode medija i zaposlenih u njima, a prije svih Evropske delegacije u Crnoj Gori, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Ambasade Velike Britanije, Misije OEBS-a u Crnoj Gori, a obavijestićemo i predsjednike Vlade, Skupštine i Crne Gore kao i Međunarodnu i Evropsku federaciju novinara.

GO SMCG

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.