IFJ i EFJ osudile pokretanje disciplinskih postupaka protiv Ćirović i Leković

rtcg-da-postuje-slobodu-izrazavanja

Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Evropska federacija novinara (EFJ) podržale su Sindikat medija Crne Gore u osudi postupanja menadžmenta Radio-televizije Crne Gore (RTCG) zbog pokretanja disciplinskih postupaka protiv novinarke Nevenke Ćirović i urednika Zorana Lekovića.

Protiv Ćirović, potpredsjednice SMCG-a i Lekovića pokrenuti su disciplinski postupci zbog Facebook postova u kojima su osudili brojne nepravilnosti u Javnom servisu.

“Osuđujemo ovaj čin zastrašivanja i cenzure protiv novinara zbog iznošenja njihovog mišljenja. Neprihvatljivo je da uprava javnog servisa pokreće disciplinske postupke protiv novinara, samo zato što im se ne sviđa njihovo mišljenje. Apelujemo na RTCG da poštuje slobodu izražavanja i da povuče preduzete mjere protiv kolega“, poručio je generalni sekretar IFJ-a, Antoni Belanžer.

SMCG je upozorio da bi preduzete mjere mogle rezultirati otpuštanjem novinara.

“Ako se to desi, a očekujemo da hoće ako se menadžmentu Javnog servisa eksplicitno ne kaže da su njihove odluke i demonstracija moći nedopustive, to će biti konačni udarac na višemjesečni progon Ćirović i Lekovića. Čvrsto vjerujemo da svi imaju pravo na slobodu govora pa samim tim i novinari Javnog servisa Crne Gore i borićemo se da to pravo zadržimo i da dokažemo da ne smijemo biti otpušteni kada se usudimo da iznesemo stavove koji su suprotni onome što naš poslodavac ili vladajuća elita misle“, poručuje SMCG.