Aktivnosti

Poslanik Milačić predao predlog izmjena KZ u skupštinsku proceduru

Poslanik u Skupštini Crne Gore Marko Milačić predložio je izmjene i dopune Krivičnog zakonika (KZ) radi bolje pravne zaštite novinara, uvažavajući inicijativu devet organizacija, među kojima je i Sindikat medija Crne Gore (SMCG).

Organizacije civilnog društva koje se bave radom medija uputile su ranije Vladi, Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava, Skupštini i poslaničkim klubovima zajedničku inicijativu da se pooštre kazne za napade na novinare.

“Smatramo da bi uvođenje novih krivičnih djela u Krivični zakonik – Sprečavanje novinara u vršenju profesionalnih zadataka i Napad na novinara u vršenju profesionalnih zadataka, odnosno dopuna postojećih krivičnih djela Teško ubistvo Teška tjelesna povreda, moglo doprinijeti odvraćanju potencijalnih počinilaca napada ubuduće”, navodi se u inicijativi.

Milačić je saopštio su novinari u Crnoj Gori prilikom vršenja svojih profesionalnih zadataka ugroženi što, kako je istakao, potvrđuju česti napadi u posljednje vrijeme.

„Opravdano je za napade na novinare i druge ugrožene  grupe kao što su djeca i trudnice, propisati kazne koje se propisuju za nanošenje teških tjelesnih povreda“, saopštio je Milačić.

Na okruglom stolu koji je 22. jula organizovao SMCG, predstavnici parlamentarnih političkih partija načelno su podržali izmjene KZ.

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.