Saopštenja

Podrška strožim kaznama za napade na novinare

Političke partije načelno podržavaju izmjene Krivičnog zakonika koje su tražile nevladine organizacije i medijska udruženja, kako bi se pooštrile kazne za napade na novinare, saopšteno je na trećem okruglom stolu „Unapređenje medijskog zakonodavstva u Crnoj Gori“, koji je danas organizovao Sindikat medija Crne Gore (SMCG). Medijska zajednica mora naći zajednički jezik i djelovati složnije, saglasni su poslanici Skupštine Crne Gore, predstavnici političkih partija, međunarodnih organizacija, medijskih udruženja i NVO, koji su prisustvovali okruglom stolu.

SMCG je predstavio preporuke za unapređenje Zakona o medijima, Zakona o nacionalnom javnom emiteru, Zakona o elektronskim medijima (Nacrta Zakona o audio-vizuelnim medijskim uslugama), Zakona o slobodnom pristupu informacijama, Zakona o autorskim i srodnim pravima, kao i Krivičnog zakonika.

Pomoć medijima ne smije se pretvoriti u državni uticaj, poručila je predsjednica SMCG, Marijana Camović Veličković. „Država do sada nije pokazala spremnost da riješi slučajeve napada na novinare“, ocijenila je Camović Veličković.

Potpredsjednik SMCG, Radomir Kračković, podsjetio je da dugo nije bilo odgovora na zahtjeve civilnog sektora i medijskih udruženja da se pooštre kazne za napade na novinare i zahvalio poslanicima što su iskazali spremnost da se to promijeni.

On je kazao da je očekivanje SMCG da Zakon o audio-vizuelnim medijskim uslugama, ukoliko bude usvojen u formi postojećeg Nacrta, pomogne lokalnim javnim emiterima, jer bi se povećali budžeti ovih medija. „Pozivamo vas da obratite pažnju na ovaj Zakon, kada dođe u skupštinsku proceduru“, poručio je Kračković poslanicima.

Poslanik Marko Milačić osvrnuo se na predložene izmjene Krivičnog zakonika, ocijenivši da je to prijeko potrebno, te da će Prava Crna Gora podržati uvođenje strožih kazni za napade na novinare. „Ovo je hitno i očekujte da će brzo biti u Skupštini“, najavio je Milačić.

On je problematizovao i konkurs za generalnog direktora RTCG. „Javni servis je ključ slobode jednog društva“, kazao je Milačić, ocjenjujući da proces izbora direktora mora biti krajnje transparentan i bez bilo kakvog konflikta interesa.

Poslanica Demokratske Crne Gore Tamara Vujović ukazala je na značaj studije „Sloboda medija i bezbjednost novinara kroz prizmu medijskog zakonodavstva u Crnoj Gori“, koju je SMCG nedavno objavio.

„Medijska scena je vrlo raznolika, imamo ‘poplavu’ informacija. Posebno treba da nas zabrinjavaju podaci o procentu građana koji vjeruju u teorije zavjere“, ocijenila je Vujović.

Ona je ukazala na mali broj upozorenja i oduzimanja licenci medijima od strane Agencije za elektronske medije (AEM). Takođe je ukazala na postupak registracije portala. „I dalje je mnogo podataka ostalo ‘u magli’, nemamo impresume, vlasničku strukturu…“, rekla je Vujović.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Sekulić kazao je da je zabrinjavajuće što veliki broj novinara odlazi da radi u javni sektor. „Novinarima moramo da obezbijedimo, ne samo slobodu izvještavanja, nego i povoljne uslove za egzistenciju“, istakao je Sekulić.

On je kazao da je jako teško regulisati polje interneta. „Niko ne može zabraniti ikome da osnuje sajt i plasira informacije. Zajednički je zadatak novinara i političara da se bore protiv lažnih vijesti“, smatra poslanik DPS-a.

Poslanica DPS-a Suzana Pribilović poručila je da je većina predloga SMCG za izmjene zakona odlična. „Ipak, osvrnuću se na kritiku koju ste uputili zbog neusvajanja izmjena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama (SPI). Planirali smo da organizujemo konferenciju, ali nismo naišli na razumijevanje nevladinog sektora i medija. Nakon toga je došao izborni proces. I sada, nakon osam mjeseci, nemamo izmijenjen Zakon o SPI“, ukazala je Pribilović.

Poslanica Ure Božena Jelušić kazala je da se oblast medija stalno mijenja, pa da su izmjene zakona uvijek neophodne.

„Imamo veliki uticaj medija iz regiona. Medijska scena se mijenja i ne vidim da smo dovoljno oprezni. Pod udarom smo jake propagande. Imamo i unutrašnju propagandu. Zato i nije čudno što pada povjerenje u medije. I dalje nemamo rješenje za problem samoregulacije“, kazala je Jelušić.

Predstavnik Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević kazao je da nije zadovoljan sadašnjim stanjem u RTCG. „Savjet i dalje nije oslobođen političkog uticaja“, smatra on.

Komentarišući napade na novinare, Zirojević je ukazao da političke partije moraju naći konsenzus kako bi se unaprijedio nivo bezbjednosti medijskih radnika.

„Rastužuje me činjenica što u medijima nema solidarnosti. Bez obzira na to ‘s koje strane’ dolazimo, zloupotreba zakona ne smije se koristiti za obračunavanje“, kazao je Zirojević.

Predstavnik Socijalističke narodne partije (SNP), Luka Janković kazao je da je ta partija uvijek otvorena za sve novinare, medije i medijska udruženja, kako bi se pronašli najbolji modeli za poboljšanje medijskog ambijenta.

Posebno treba obratiti pažnju na problem zaštite izvora i odredbi koje nalažu novinarima da otkriju izvore informacija. „Ako date preveliku širinu u zakonu, u odnosu na to kada novinar mora da otkrije izvor, ulazimo u zonu opasnosti“, istakao je Janković.

Portparol Socijaldemokratske partije (SDP) Mirko Stanić kazao je da se od slobodnog novinarstva u razvijenim društvima plaše političari, tajkuni i „svi devijantni elementi“.

Poslanica Demokratskog fronta (DF) Nataša Jevrić poručila je da će SMCG imati podršku za sve predloge koji doprinose slobodi medija.

Poslanik DF-a Maksim Vučinić ukazao je da političke partije moraju saslušati potrebe novinara. „Moramo se obračunati sa kriminalom, jer bez toga ne možemo govoriti o bilo kojoj slobodi“, poručio je Vučinić.

Direktorica Akcije za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc Prelević kazala je da je ta organizacija predložila definiciju novinara, oslanjajući se na Savjet Evrope. „Već 10 godina očekujemo da dođe do konkretne rasprave o ovoj formulaciji“, istakla je Gorjanc Prelević. Ona je kazala da Medijska strategija mora biti konkretna, s jasnim popisom potreba medijske zajednice.

„Potrebno je hitno riješiti sporove koji se tiču imenovanja i razrješenja članova Savjeta RTCG“, kazala je direktorica HRA.

Generalni sekretar Udruženja novinara Crne Gore Ivan Milošević smatra da u polju rada medija zakoni nisu najveći problem, već da je to politički uticaj na novinare. On je istakao da se novinari sami moraju organizovati i odrediti propise, ne čekajući da to čine političari. „Što manje budemo s političarima, bićemo više sa sobom“, zaključio je Milošević.

Na prethodnim okruglim stolovima Sindikat medija Crne Gore okupio je više od 50 učesnika iz medijske zajednice, uključujući novinare, urednike, novinarska udruženja i predstavnike civilnog sektora koji se bave radom medija.

Okrugli stolovi su dio projekta „Unapređenje dijaloga između novinarskih udruženja i parlamenata na Zapadnom Balkanu za snažniji civilni sektor“ koji finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (Sida), a implementira Balkanska mreža za razvoj civilnog društva (BCSDN).

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.