Aktivnosti

Okončati nekažnjivost napada na novinare

okoncati-nekaznjivost-napada-na-novinare

Sindikat medija Crne Gore učestvuje u međunarodnoj kampanji koju organizuje Međunarodna federacija novinara povodom dana koji su UN proglasile za Dan za okončanje nekažnjivosti zločina protiv novinara.

Tim povodom, SMCG je poslao Otvoreno pismo premijeru Dušku Markoviću, koje prenosimo u cjelosti:

Poštovani gospodine Markoviću,

Obraćamo Vam se u ime Sindikata medija Crne Gore, reprezentativne sindikalne organizacije koja okuplja oko 300 zaposlenih u crnogorskim medijima, sa zahtjevom da danas javno kažete da ste protiv svakog oblika nasilja nad zaposlenima u medijima u Crnoj Gori i da zahtjevate od institucija da istraže slučajeve napada na novinare i medije.

To tražimo na današnji dan koji su Ujedinjene nacije proglasile Danom za okončanje nekažnjivosti zločina protiv novinara i zahtjevamo od Vas i svih nadležnih institucija da se prestane sa takvom praksom.

Podsjećamo da već 13 godina država Crna Gora nije uspjela da sazna ko je, zbog čega i po čijem nalogu ubio direktora i glavnog i odgovornog urednika dnevnika „Dan“ Duška Jovanovića, da je dopušteno da zastari slučaj brutalnog prebijanja novinara Mladena Stojovića, a da tim povodom nisu urađene ni osnovne stvari kako bi se taj slučaj riješio, naprotiv, pravljene su užasne greške i propusti. Tokom naredne godine zastariće slučajevi u kojima godinama nema bilo kakvog napretka niti izgleda da će do njega doći, a to su drugi napad na novinara Tufika Softića i podmetanje eksploziva kod redakcije dnevnika „Vijesti“.

Zbog svega ovoga smatramo da je Vaš stav od izuzetne važnosti i molimo Vas da ga saopštite i zaposlenima u medijima, ali i crnogorskoj javnosti.

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.