Aktivnosti

Održani seminari o ostvarivanju prava iz radnog odnosa

odrzani-seminari-o-ostvarivanju-prava-iz-radnog-odnosa

Sindikat medija Crne Gore, u saradnji sa Institutom za medije završio je seriju jednodnevnih seminara o osnovama sindikalizma i načinima ostvarivanja prava iz radnog odnosa. Seminari su realizovani u okviru Projekta „Learn your rights to defend media freedom“, a uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori.

Seminaru je prisustvovalo više od 50 novinara i studenata, a slušali su o osnovama modernog sindikalizma i njegovim prednostima i manama, ulozi inspekcije, inspekcijskom nadzoru, primjerima kršenja prava iz radnog odnosa i procedurama koje zakoni predviđaju, kao i o ciljevima i aktivnostima Sindikata medija, Zakonu o radu, Opštem i Granskom kolektivnom ugovoru, kao i mehanizmima zaštite prava zaposlenih u medijima.

Predavanja su držali generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore, u okviru koje djeluje Sindikat medija kao reprezentativan granski sindikat, Srđa Keković, predsjednica Sindikata medija Marijana Camović, glavna inspektorka za rad Angelina Međedović i savjetnica za pravna pitanja u Uniji slobodnih sindikata i koordinatorka Sekcije mladih u toj asocijaciji zaposlenih Ivana Mihajlović.

„Edukacija članstva i svih zaposlenih u medijima koji su naši potencijalni članovi je trajno opredjeljenje Sindikata medija i jedan od ciljeva za koje smo se opredjelili Statutom. Ovo je prvi put da smo, zahvaljujući projektu koji podržava Ambasada SAD, u prilici da budemo organizatori seminara koji smo kreirali u skladu sa našim potrebama“, saopštila je Marijana Camović.

Ona je istakla da su zadovoljni i odzivom studenata, naročito budućih kolega i koleginica sa odsjeka za novinarstvo pri Fakultetu političkih nauka, koji su, kako su sami kazali, po prvi put čuli kako u praksi izgleda baviti se novinarstvom u Crnoj Gori, šta se dešava u redakcijama i sa kojim problemima se srijeću zaposleni u medijima.

„Nedavnim izmjenama Statuta omogućili smo da naši pridruženi članovi budu i studenti koji mogu da prisustvuju sjednicama Glavnog odbora, daju nam ideje, komentarišu naš rad i učestvuju u akcijama koje i sami mogu da kreiraju. Računamo na njihovu podršku i vjerujemo da će kada završe studije postati aktivni članovi Sindikata medija“, kazala je Camović.

 

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.