Aktivnosti

Socijalni položaj novinarske profesije u Crnoj Gori

socijalni-polozaj-novinarske-profesije-u-crnoj-gori

„Prosječna zarada novinara u Crnoj Gori iznosi 470 eura, a svaki četvrti poslenik javne riječi gotovo svakodnevno radi prekovremeno, dok svaki drugi nikada nije plaćen za taj rad. Tokom državnih i vjerskih praznika 30 odsto novinara radi potpuno normalno kao što radi i drugim radnim danima, a za svakog četvrtog praznici uglavnom ne postoje. Uprkos lošem socijalnom položaju i neadekvatnim uslovima na radu, preko 80 odsto novinara ne pripada nijednom novinarskom udruženju, a 65 odsto njih nijesu članovi nijedne sindikalne centrale – glavni su nalazi izvještaja Socijalni položaj novinarske profesije u Crnoj Gori“, navodi se u tekstu portala Analitika sa predstavljanja izvještaja koje je za potrebe Sindikata medija finansirala misija OEBS-a u Crnoj Gori.

Zamjenik šefa Misije OEBS-a u Crnoj Gori Valdemar Figaje rekao je da novinari treba da imaju odgovorajauće ugovore o radu uz minimalnu ekonomsku i socijalnu zaštitu.

“Sindikat medija je uspio da prikupi članstvo, a ono što nas ohrabruje jeste da su u njemu zastupljeni ljud iz svih medija“, zaključio je on.

U izvještaju se navodi da je „istraživanje imalo čitav niz istraživačkih zadataka, od ispitivanja stavova novinara, do mjerenja uticaja koji razne političke strukture i interesne skupine imaja na rad i izveštavanje novinara“.

„U ovom istraživanju uočeno je nekoliko veoma interesantnih aspekata koji se tiču same novinarske profesije, posebno socijalnih aspekata. O ovim aspektima se, inače, ne govori često, a istraživački nalazi tog istraživanja ukazivali su inicijalno da se ovom pitanju treba posvetiti posebna pažnja“, navodi se u izvještaju.

 

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.