Aktivnosti

Neophodan novi model finansiranja RTV Pljevlja

neophodan-novi-model-finansiranja-rtv-pljevlja

Kašnjenje zarada, neuplaćivanje doprinosa i manjak zaposlenih, samo su dio problema s kojima se suočavaju zaposleni u Radio Televiziji Pljevlja.

Članovi Sindikalne organizacije informativne djelatnosti, zaposleni u RTV Pljevlja, istakli su da je suština problema loš odnos Opštine prema tom lokalnom emiteru, jer samo oni ne dobijaju redovno zarade.

Zaposlenima Opština duguje pet zarada, a poslednji put su platu za maj primili u avgustu. Za razliku od njih ostalim lokalnim službama zarade se isplaćuju na vrijeme.

RTV Pljevlja, osim sa isplatom zarada, kasni i sa uplatom poreza i doprinosa, pa je, prema riječima zaposlenih, ona po tom osnovu dužna 210.000 eura. Takođe, zbog dugovanja prema Radio-difuznom centru program ove televizije ne vidi se na dijelu seoskog kao ni gradskog područja Pljevalja.

“Nama je potrebno 300.000 eura da se vratimo na nulu. Osim toga, uz ovakvu programsku šemu i broj zaposlenih, televizija ne može da funkcioniše godišnje bez 300.000 eura”, ocijenili su zaposleni.

Zaposleni se nadaju da će se, usljed izmjena Zakona o elektronskim medijima, od 2018. godine finansijska situacija RTV Pljevlja popraviti, ali i dalje ostaje problem dugovanja za tekuću godinu.

Predsjednica SMCG Marijana Camović, član Glavnog odbora Predrag Nikolić i članica Stručne službe Bojana Laković upoznali su kolege iz Pljevalja o aktivnostima SMCG i objasnili načine na koje SMCG može da im pomogne u rješavanju problema, prije svega kroz besplatnu pravnu pomoć. Posjete su projekta Međunarodne federacije novinara „Union to Union – Recruitment and organising CEE 2017“.

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.