Saopštenja

Potvrđeno da država nije uradila ništa

smcg-pozdravlja-presudu-u-slucaju-softic-protiv-drzave

Sindikat medija Crne Gore pozdravlja odluku sutkinje podgoričkog Osnovnog suda Milene Brajović kojom je potvrđena tužba novinara Tufika Softića protiv države za naknadu štete zbog propusta državnog tužilaštva i policije da sprovedu djelotvornu istragu u slučaju pokušaja njegovog ubistva u novembru 2007. godine.

Ta odluka je od izuzetnog značaja jer je po prvi put neki crnogorski sud utvrdio da je država kriva zbog nedjelotvorne istrage u slučaju napada na novinara.

Ipak, kao i kolega Softić, nezadovoljni smo zato što u punoj mjeri nije uvažen i njegov zahtjev za nadoknadu pretrpljenih i budućih duševnih bolova zbog povrede prava ličnosti zbog nedjelotvorne istrage kao i zbog straha od opasnosti od ponovnog pokušaja ubistva, jer 7.000 eura nije adekvatna nadoknada.

Sada je, makar na prvostepenom nivou, potvrđeno ono na šta Sindikat medija konstantno ukazuje – da država Crna Gora nije u stanju da ni u toku jedne decenije riješi jedan od najozbiljnijih slučajeva napada novinare.

Sindikat medija Crne Gore smatra da nepostupanje države u ovom slučaju kao i procjenjena visina odštete zapravo pokazuju način na koji se doživljavaju napadi na novinare kojima se uporno pokušava dati manji značaj od onog koji zapravo imaju.

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.