Aktivnosti

Na platformi Savjeta Evrope objavljen slučaj ubistva Duška Jovanovića

na-platformi-savjeta-evrope-objavljen-slucaj-ubistva-duska-jovanovica
Foto: dan.co.me

Evropska federacija novinara (EFJ) podržala je Sindikat medija Crne Gore (SMCG) u zahtjevu da crnogorske vlasti urgentno „obezbijede uslove za vođenje nezavisne istrage ubistva glavnog i odgovornog urednika novine ’Dan’“.

Prošlo je 14 godina od kada je naš kolega Duško Jovanović ubijen a državni organi nijesu uspjeli da otkriju, pronađu i uhapse izvršioce i nalogodavce najozbiljnijeg napada na novinara u istoriji Crne Gore.

Duško Jovanović ubijen je 27. maja 2004. godine ispred redakcije svog lista u Podgorici. Nakon 14 godina jedino je Podgoričanin Damir Mandić osuđen kao saizvršilac ubistva.

Nakon ovog ubistva, u narednim godinama, uslijedila je serija napada na novinare u Crnoj Gori ali je ostala jedna konstanta – nekažnjivost. Sindikat medija Crne Gore traži od nadležnih da konačno preuzmu odgovornost za takvo stanje.

Sindikat medija je, kao njihov član, izvijestio Međunarodnu (IFJ) i Evropsku federaciju novinara (EFJ), o ovom slučaju nekažnjivosti i tražio od njih da slučaj ubistva Duška Jovanovića postave na Platformu Savjeta Evrope za bezbjednost i zaštitu novinara (CoE Media Freedom) koja prikuplja podatke o napadima, prijetnjama i teškoćama sa kojima se suočavaju novinari iz 47 zemalja širom Evrope.

EFJ i IFJ su prijavile ovaj slučaj i možetega pronaći ovdje.

Photo Credit : OCCRP

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.