Aktivnosti

Kolektivnim pregovaranjem do boljih radnih uslova

Photo: SMCG

Kolektivno pregovaranje i socijalni dijalog u sektoru medija biće jedan od prioriteta u radu Sindikata medija Crne Gore u narednom periodu.

S tim u vezi, nedavno je organizovana obuka o značaju kolektivnog pregovaranja u obezbjeđivanju boljih radnih uslova za zaposlene u medijima. Obuci su prisustvovali sindikalni lideri i liderke iz sektora medija, kao i novinari i novinarke i drugi zaposleni u medijima.

Zamjenica generalnog sekretara Unije slobodnih sindikata Crne Gore Ivana Mihajlović prisutne je upoznala sa osnovama socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja. Mihajlović je predstavila aktuelnu situaciju u vezi sa kolektivnim pregovaranjem na nacionalnom i na nivou medija.

Predsjednica SMCG Marijana Camović Veličković analizirala je dosadašnju dinamiku kolektivnih pregova u medijima i naglasila značaj ponovnog uspostavljanja dijaloga sa poslodavcima na nacionalnom nivou.

Photo: SMCG

Međunarodni ekpert Denis Amur govorio je o evropskim standardima u kolektivnom pregovaranju, sa posebnim akcentom na medije, kao i o trendovima i izazovima sa kojima se medijski sindikati u Evropi trenutno suočavaju. Amur je, kroz analizu slučaja Crne Gore, govorio o načinima da se ostvari bolja pregovaračka pozicija medijskih sindikata.

Rezultat obuke je usvajanje Akcionog plana za kolektivno pregovaranje u sektoru medija, čiji je cilj efikasno mapiranje potreba zaposlenih u medijima i zagovaranje za njihovo materijalizovanje u kolektivnim ugovorima, bilo na nacionalnom, bilo na nivou poslodavca.

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.