Saopštenja

U fokusu uslovi rada u medijima

Sindikat medija Crne Gore počeo je sa emitovanjem podksata „Dvije sindikalne“, pa ćemo se u buduće i na taj način baviti crnogorskim medijima i uslovima rada u njima.

Epizodu možete pogledati na sljedećem linku:

U prvoj epizodi, smo obradili neke od standardnih problema zaposlenih u medijima. O svojim iskustvima i izazovima sa kojima se srijeću govorili su Vuk Vujisić, Tanja Perović, Boris Pejović i Bojana Milićević, zaposleni u različitim tipovima medija i sa različitim pogledima na novinarstvo ali ipak saglasni da se situacija ni u jednom segmentu ne popravlja.

U studiju je gošća bila predsjednica SMCG Marijana Camović Veličković koja je, između ostalog, govorila o odnosu države, Vlade i resornog ministarstva, prema medijima i zaposlenima u njima, odnosu vlasnika medija i opština kao osnivača prema lokalnim javnim emitrima, ali i odnosu zaposlenih prema poslu i prema svojim pravima i obavezama.

„Materijalni status zaposlenih u medijima je loš i najgori je u lokalnim javnim emiterima jer se donedavno zaposlenima u Radio Ulcinj dugovalo 15 zarada. Tu su problem osnivači, opštine koje osnuju medij zbog političkog uticaja ne brinući o finansiranju i održivosti tih medija. To su vrlo često ispostave političkih partija koje su na vlasti u određenim opštinama, a po statutu tih medija i zakonima oni bi trebalo da su nezavisni“, rekla je Camović Veličković.

Kazala je i da se javnosti uporno šalje netačna slika da vodeći domaći mediji grcaju u dugovima ali da se ta priča ne potkrijepljuje argumentima i da je stanje drugačije.

Na pitanje kako natjerati vlasnike medija da stimulišu radnike većim zaradama ako znamo da i sami zaposleni pristaju da rade za niske plate, Camović Veličković je odgovorila: „Crnogorski poslodavci iz sektora medija obično zaposlene stimulišu prijetnjama, a to svakako nije način i zato neki od najboljih crnogorskih novinara više nisu u profesiji“.

Camović Veličković je istakla i da je u prethodnoj godini zabilježeno 28 slučajeva napada na novinare i novinarke i da je to neslavni rekord  ali i da je dio tih slučajeva već pravosnažno okončan i da su izvršitelji nekoliko napada na izdržavanju zatvorske kazne. Pozdravila je i donošenje izmjena Krivičnog zakonika kojim su predviđene rigoroznije kazne za napadače na novinare/ke i ocijenila da je to dobar put kojim država može da popravi stanje u medijima.

„Donošenje zakona i obavezno praćenje primjene tih zakona mogu da doprinesu popravljaju situacije. Za medije je jako bitan i Zakon o radu koji se ne primjenjuje i mislim da bi trebalo pojačati inspekcijske kontrole u medijima ali ne kao batinu protiv određenih medija već kao mjeru kontrole primjene zakonskih obaveza“, kazala je ona.

Voditeljke podkasta „Dvije sindikalne“ su iskusne novinarke Milica Mandić i Vesna Đurović. Podcast od 10 epizoda biće emitovan jednom mjesečno.

Podcast je dio projekta „Sindikat za fer oporavak – Jačanje uloge sindikata u ublažavanju uticaja COVID-19 krize “, koji podržava Evropska federacija novinara (EFJ) uz podršku Evropske komisije (EK).

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.