SafeJournalists

SJ: Prijetnje smrću srpskom novinaru Miljku Stojanoviću

Photo: Pixabay.com

Miljko Stojanović, novinar i dopisnik dnevnog lista „Danas“, dobio je prijetnje smrću na društvenoj mreži Fejsbuk, nakon što je intervjuisao Ukrajinca koji je izbjegao iz Lavova u Ukrajini. Slučaj je prijavljen policiji, a jedna od osoba koja je prijetila Stojanoviću je identifikovana i privedena.

„Danas” je 8. marta objavio na internetu članak Miljka Stojanovića „Ukrajinac iz Lavova koji je došao u Srbiju: Ne želim da ubijam ljude”. Nakon objavljivanja, Stojanović je dobio brojne prijetnje i uvrede na Fejsbuku. U jednom komentaru piše da ako ne izbriše tekst, „policija može samo da dođe da ga popiše”. U istom komentaru stoji: „Ja se ne tužakam, rješava se to na drugi način, ovo mu ne zaboravljam. Srešću ga kad tad a onda neka se moli da ga ne unakazim”.

Stojanović kaže da je napisao ispovijest čovjeka koji je pobjegao iz Ukrajine, a koja je objavljena na lokalnim onlajn vijestima.

„Nekoliko sati nakon toga pojavili su se uvredljivi komentari gdje se taj čovjek označava kao nacista, Azovac, strašne pogrdne stvari o Ukrajincima, razne slike i snimci navodnih zločina ukrajinske vojske sa kukastim krstovima. Napravio sam nekoliko snimaka ekrana i postavio ih na svoju Facebook stranicu, a zatim su došle prijetnje sa nekoliko profila. Jedan od njih je bukvalno bio moj komšija, koji živi 50 metara od mog doma. To lice je zadržano 48 sati nakon čega je pušteno i sada mu je određena zabrana prilaska”, kaže Stojanović.

Miljko Stojanović kaže da se ne osjeća bezbjedno i da je u velikom strahu. On kaže da nije dobio nikakvu zaštitu od policije i da to ne očekuje.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić izjavio je da je riječ o još jednom slučaju veoma opasnih pretnji novinarima, što je u direktnoj vezi sa njegovim novinarskim radom. On je istakao da su „ovdašnji novinari u veoma teškoj situaciji i često su izloženi prijetnjama ljudi koje direktno poznaju”. On je zabrinut za bezbjednost novinara i nada se da će: „vlasti preduzeti sve mjere koje su im na raspolaganju da obezbijede bezbjednost kolege Stojanovića“.

SJ mreža koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osuđuje prijetnje novinaru Miljku Stojanoviću i pozdravlja činjenicu da su vlasti brzo reagovale. Nadamo se da će nadležni brzo sprovesti cio postupak i adekvatno kazniti počinioca, a od nadležnih očekujemo i potpunu transparentnost ovog slučaja. Pozivamo relevantne institucije u Srbiji da djeluju i obezbijede bezbjednost novinara.

SJ mreža će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 14.03.2022

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinara

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.