Saopštenja

Otvoreno pismo ambasadama zbog situacije u Atlas TV

sindikat-uputio-otvoreno-pismo-ambasadama

Sindikat medija Crne Gore uputio je otvoreno pismo svim ambasadama u Crnoj Gori, predstavništvima međunarodnih organizacija, političkim partijama u Crnoj Gori i nadležnim državnim institucijama, povodom situacije u Atlas televiziji.

Pismo prenosimo u cjelosti:

Poštovani/e,

Obraćam vam se u ime Sindikata medija Crne Gore, reprezentativne sindikalne organizacije u sektoru medija, koja okuplja oko 300 zaposlenih u crnogorskim medijima, među kojima su i zaposleni u Atlas televiziji.

Obavještavamo vas da koleginice i kolege iz Atlas televiziji i dalje, iako je proizvodnja programa obustavljena 26. septembra, nemaju bilo kakvu informaciju o tome na koji način poslodavac, na čelu sa osnivačem Duškom Kneževićem, planira da izmiri svoje obaveze prema zaposlenima.

U ovom trenutku njima se duguje pet zarada, a porezi i doprinosi nijesu uplaćivani godinama. U junu je zvanično saopšteno da ta medijska kuća samo po osnovu poreza i doprinosa duguje čak 732.000 eura. Od tada je taj dug značajno porastao.

Uprava i dalje ćuti i o najavljenoj reorganizaciji programske šeme.

Na ovaj način Sindikat medija Crne Gore vas informiše i moli da, u domenu svojih nadležnosti, obratite pažnju na dešavanja u Atlas televiziji jer smo izuzetno zabrinuti za sudbinu kolega i koleginica i zbog sve izvjesnije mogućnosti da se još jedan medij u Crnoj Gori ugasi.

Nas zabrinjava i ćutanje državnih institucija, posebno onih nadležnih za oblast rada pa pozivamo njih da reaguju ali i Agenciju za elektronske medije Crne Gore da provjeri da li je došlo do kršenja obaveza za čiju su kontrolu oni nadležni.

Smatramo problematičnim i postupanje političkih partija koje u predizbornoj trci kroz plaćeni marketing finansiraju Atlas televiziju, ne obraćajući pažnju na to kakvog poslodavca finasiraju i na situaciju u kojoj se nalaze zaposleni, inače građani Crne Gore i glasači. Pitanje je kakve vrijednosti podstiču na taj način.

Po ko zna koji put se postavlja i pitanje da li država ima snagu da obezbijedi zaposlenima uslove za rad u kojima nijesu ostavljeni na milost i nemilost poslodavaca, kako bi nesmetano mogli da rade i da obezbjeđuju egzistenciju svojim porodicama.

Vas inforimišemo o svemu ovome jer nam je bitno da znate u kakvim uslovima funkcionišu mediji u Crnoj Gori i da o tome imate pravu sliku.

S poštovanjem,

Predsjednica

Marijana Camović

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.