Saopštenja

Otvoriti pitanje odgovornosti nadležnih u istrazi napada na Tufika Softića

otvoriti-pitanje-odgovornosti-nadleznih-u-istrazi-napada-na-tufika-softica
www.slobodnaevropa.org

Sindikat medija Crne Gore pozdravlja odluku Ustavnog suda koji je juče usvojio žalbu zbog nedjelotvorne istrage pokušaja ubistva novinara Tufika Softića. Sud je, podsjećamo, utvrdio da je Softiću, zbog nedjelotvorne istrage, povrijeđeno pravo iz Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i dodijeljena mu je odšteta od 7 hiljada eura.

Odluka je značajna iz više aspekata. Prije svega, ovo je prvi put da je Ustavni sud dosudio odštetu u nekom slučaju zbog nedjelotvorne istrage napada na novinare u Crnoj Gori. To je jasno priznanje da država nije učinila dovoljno da zaštiti novinara u obavljanju njegovog poziva. Takođe, ovim se otvara put i brojnim drugim napadnutim novinarima u Crnoj Gori, čiji slučajevi nikad nisu riješeni, da pođu Softićevim putem i tuže državu zato što im nije obezbijedila zaštitu osnovnih ljudskih prava i sloboda. Sindikat medija ih ohrabruje da to i učine, tim prije što je teško očekivati da će njihovi slučajevi biti riješeni, a neki su u međuvremenu zastarjeli ili će zastarjeti.

Ova presuda konačno bi trebalo da otvori i pitanje odgovornosti nadležnih koji su postupali u istrazi napada na Softića. Njihovim nečinjenjem ili nedovoljnim činjenjem ugrožena su osnovna ljudska prava jednog novinara, kao i mogućnost da slobodno radi svoj posao. Indikativno je da niko do sada nije makar disciplinski odgovarao za brojne propuste u istragama napada na novinare pa vjerujemo da će ova presuda makar zamisliti nadležne u policiji i tužilaštvu da utvrde pojedinačnu odgovornost. U Sindikatu medija želimo da vjerujemo i da će Tužilaštvo učiniti sve da ponovo istraži sve detalje napada na Softića, kao i druge neriješene slučajeve.

 

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.