Saopštenja

Neprihvatljiv predlog poslanice Jonice

neprihvatljiv-predlog-poslanice-jonice

Sindikat medija se kategorično protivi bilo kakvom zadiranju u profesionalna i svaka druga prava novinara/ki i zbog toga smatramo potpuno neprihvatljivim predlog poslanice Socijalističke narodne partije, Snežane Jonice, da se ograniči pravo na objavljivanje informacija iz istražnog postupka bez odobrenja glavnog specijalnog tužioca ili sudije za istragu.

Sindikat medija se zalaže za poštovanje pravila profesije, slobodu medija i razvoj profesionalnih standarda, a ovaj predlog u velikoj mjeri ograničava slobodu medija ali što je još važnije, i pravo javnosti da zna. Mediji moraju pratiti istrage, pogotovo u važnim slučajevima i to u svim njihovim fazama, uključujući i izviđaj, i o njihovim rezultatima obavještavati javnost.

Mediji ne treba da vode svoje, paralelne, istrage i saglasni smo sa tim da pravosuđu treba omogućiti da bez pritisaka radi svoj posao, ali ukoliko se usvoji amandman poslanice Jonice imaćemo veliki problem zato što će predstavnici pravosudne vlasti ostati bez kontrole javnosti. Ko onda može da garantuje da neće doći do zloupotreba ovlašćenja u tim istragama i možda namjernog stopiranja ili odugovlačenja pojedinih istraga kad su podaci iz izviđaja tajni? Svjedoci smo da je takvih slučajeva bilo puno u prethodnim godinama jer je nova rukovodeća struktura Tužilaštva sada pokrenula brojne slučajeve koje je godinama držalo u fioci prethodno rukovodstvo Tužilaštva.

Ukoliko poslanica Jonica bude insistirala na predloženom amandmanu nadamo se da će većina u Skupštini Crne Gore uvidjeti koliko bi pogubno bilo ako dozvole da novinari/ke krivično odgovaraju za podatke koje objave, a do kojih su došli u skladu s pravilima profesije, poštujući Etički kodeks novinara i vođeni interesima javnosti da zna šta se dešava u Crnoj Gori.

Iznenađeni smo izuzetno izraženim nesenzibilitetom poslanice Jonice prema novinarskom poslu, naročito što slični stavovi ranije nijesu bili karakteristični za Socijalističku narodnu partiju, štaviše – potpuno su suprotni njihovoj dosadašnjoj praksi.

Glavni odbor SMCG

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.