Saopštenja

Ministarstvo: Hapšenje Martinovića nema veze s novinarstvom

ministarstvo-pravde-nakon-osam-mjeseci-odgovorilo-savjetu-evrope:

Povodom sudskog postupka koji se vodi protiv novinara Jova Martinovića, koji je u pritvoru od kraja oktobra prošle godine, Savjet Evrope je tražio izjašnjenje od države Crne Gore u čije ime je odgovorilo Ministarstvo pravde koje je navelo da „krivično djelo za koje se Jovo Martinović tereti nema nikakve veze s novinarskom profesijom“.

Martinović je optužen za stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćenu proizvodnju, posjedovanje i stavljanje u promet opojnih droga. Međutim, on tvrdi da je kao novinar bio u kontaktu s nekoliko ostalih optuženih, za potrebe dokumentarnog filma na kojem je radio.

Savjet Evrope je tražio izjašnjenje o Martinovićevom slučaju nakon što ga je na zahtjev SMCG Evropska federacija novinara obavijestila preko Platforme za zaštitu novinara.

Do Ministarstva pravde zahtjev je stigao posredstvom stalne predstavnice Crne Gore pri Savjetu Evrope, ambasadorke Božidarke Krunić.

U dopisu se navodi:

„Jovo Martinović je uhapšen u okviru međunarodne akcije, pod imenom MAK, 22.10.2015. zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije (član 401 stav 2 u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakonika) i nedozvoljena proizvodnja, posjedovanje i distribucija narkotika (član 300, stav 1 Krivičnog zakonika). Istražni sudija  se odlučio za pritvor kao način da se obezbijedi prisustvo okrivljenog što je kasnije produženo zbog pravnih razloga. Kancelarija Specijalnog tužioca sprovela je istragu u periodu od 24.10.2015. do 8.4.2016. i podigla je optužnicu protiv Jova Martinovića i ostalih 13 osoba koja je potvrđena od strane nadležnog suda i zakazivanje glavnog saslušanja se očekuje. Iz gore navedenog proizilazi da je kancelarija Specijalnog tužioca postupala u  razumnom roku  i u okviru rokova koji su definisani zakonom za sprovođenje istraga, i pošto je optužnica podignuta i potvrđena, proizilazi da je bila zasnovana na dokazima pribavljenim kroz zakonsku proceduru izvršene međunarodne akcije. Očekuje se sudski postupak u kojem će osnovanost optužnice biti utvrđena i tokom koga će osumnjičeni imati pravo da se brani u skladu sa standardima fer suđenja. Molimo Vas da imate u vidu da krivično djelo za koje se Jovo Martinović tereti nema nikakve veze s novinarskom profesijom“.

Zahtjev Savjeta Evrope je upućen 13. aprila 2016. godine, a odgovor su dobili 1. decembra. Suđenje Martinoviću je počelo krajem septembra.

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.