Saopštenja

Inicijativa za saslušanje pred Skupštinskim Odborom za bezbjednost

sindikat-medija-osudio-napad-na-novinara-otasevica

Sindikat medija Crne Gore uputio je inicijativu za hitno kontrolno saslušanje pred skupštinskim Odborom za bezbjednost i odbranu starješina Vrhovnog državnog tužilaštva, Agencije za nacionalnu bezbjednost i Ministarstva unutrašnjih poslova povodom napada na novinare.

Zahtjev je upućen predsjedniku Odbora Mevludinu Nuhodžiću i svim poslaničkim klubovima.

Zbog učestalih napada na novinare u Crnoj Gori, kao i brojnih neriješenih slučajeva napada i ubistava koja datiraju iz prethodnih godina, Sindikat medija je apelovao na poslaničke klubove i Nuhodžića da se angažuju i pomognu stvaranju uslova za slobodan rad zaposlenih u medijima.

Sindikat medija je istakao da očekuje od poslanika da iskoriste svoj uticaj i da novinari dobiju adekvatnu zakonsku zaštitu kao osnov stvaranja bezbjednog okruženja za njihov rad.

“Nadamo se da ćete se založiti za uvođenje novog krivičnog djela, kako bi novinari dobili zakonsku zaštitu po ugledu na onu koju imaju službena lica”, navodi se u inicijativi.

Sindikat medija je podsjetio poslanike na nedavno prebijanje novinarke dnevnog lista Dan, Lidije Nikčević, postavljanje eksploziva ispod prozora glavnog urednika Vijesti, prijetnje direktorici Monitora Milki
Tadić Mijović, privođenje, prijetnje i obijanje automobila autoru “Robin Huda” Darku Ivanoviću.

“Ovakvi primjeri, na žalost, nijesu novina u Crnoj Gori jer su još neistraženi ubistvo urednika lista Dan, Duška Jovanovića, pokušaji ubistva novinara Vijesti i Monitora, Tufika Softića, napad na imovinu Vijesti (paljenje vozila, kamenovanje redakcije), postavljanje eksplozivne naprave ispod automobila novinara Dnevnih novina Uroša Radulovića. Takođe, istrage o nalogodavcima napada na Željka Ivanovića i Oliveru Lakić (Vijesti) nijesu odmakle od početka, kao što je i ostalo nejasno kako je došlo do zastare postupka za prebijanje novinara Mladena Stojovića”, navodi se u inicijativi.

Sindikat medija vjeruje da je takva situacija stvorila utisak da nije kažnjivo napadati novinare, pa su oni postali otvorena meta nezadovoljnicima svake vrste, iako je Evropska komisija u nekoliko posljednjih izvještaja insistirala na djelotvornom istraživanju napada na medije i novinare.

“S obzirom na to da su novinari životno ugroženi na radnom mjestu, smatramo da ste pozvani da preduzmete sve što je u vašoj moći da zaštitite slobodu informisanja u državi koja bez tog uslova ne može
biti članica Evropske unije”, navodi se u inicijativi.

Glavni odbor Sindikata medija

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.