SafeJournalists

Stop ciljanim napadima na profesionalne novinare u Srbiji

stop-ciljanim-napadima-na-profesionalne-novinare-u-srbiji

Regionalna platforma za zagovaranje slobode medija sloboda i bezbjednosti novinara koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje prijetnje smrću koje su upućene novinarkama iz Novog Sada Sanji Kljajić, Vanji Đurić i Mileni Popović i  targetiranje urednika BIRN-a Slobodana Georgieva iz Beograda, i poziva nadležne pravosudne organe Republike Srbije da u što kraćem roku procesuiraju i adekvatno kazne autore opasnog govora mržnje i prijetnji našim kolegama.

Novinarke Kljajić, Đurić i Popović našle su se na meti verbalnog nasilja nakon što su na fejsbuk stranici portala Istraga označene kao “novinarke koje su osramotile Srbiju”. Ovo targetiranje novinarki kao da je bio poziv na orkestriranu kampanju govora mržnje, najgorih uvreda i prijetnji smrću. Portal Istraga ovu kampanju pokrenuo je povodom dokumentarnog filma “Albanke su naše sestre”, snimljenog još 2017. u saradnji sa Nezavisnim društvom novinara Vojvodine, BIRN Kosovo i njemačkim Forumom ZFD.  I prije dvije godine, autorkama filma upućene su brojne prijetnje smrću, a prikazivanje filma ometano je i onemogućavano u gradovima širom Srbije, a da za to nikada niko nije odgovarao.

Dan nakon što je BIRN objavio fotografije koje ukazuju na povezanost Andreja Vučića, brata srpskog predsjednika i kontrovernog biznismena Zvonka Veselinovića, na društvenim mrežama je uslijedila kampanja targetiranja. U snimku zlonamjerno montiranih izjava kolege Slobodana Georgieva, koji je od sinoć dostupan na Tviteru, on je označen kao „strani plaćenik“, „izdajnik“ i saradnik albanskih i kosovskih političara. Nakon objave videa, uslijedili su brojni komentari koji sadrže uvrede i prijetnje.

Od početka 2019. godine NUNS je zabilježio 47 pritisaka, verbalnih i fizičkih napada na medijske profesionalce.

Prema najnovijem izveštaju, Srbija je pala na listi za 14 mjesta na Indeksu slobode medija Reportera bez granica u 2019. godini i sada zauzima 90 mjesto na listi od 180 zemalja. Autori izvještaja navode da Srbija nije sigurna za novinare i dodaju da “Raste broj napada na medije, uključujući prijetnje smrću, a sve češće su i zapaljive izjave zvaničnika usmjerene protiv novinara.“

Regionalna platforma podržava napore NUNS–a da zaštiti novinare i slobodu govora i poziva nadležne institucije da hitno reaguju, privedu izvršioce, te im odrede adekvatne kazne.

Dodatno, apelujemo na najviše zvaničnike u Srbiji, predsjednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić, da osude ove jezive prijetnje i javno etiketiranje i targetiranje novinara.

Svaki napad na novinara je napad na javni interes, demokratiju i ljudska prava.

Skopje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 19.04.2019.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.