SafeJournalists

Osuđujemo napad na novinare i snimatelje TV21 i pozivamo na sankcije

osudjujemo-napad-na-novinare-i-snimatelje-tv21-i-pozivamo-na-sankcije

Regionalna platforma za zagovaranje slobode medija i bezbjednost novinara koja zastupa više od 8.000 članova snažno osuđuje napad i verbalne prijetnje novinaru i snimatelju TV21 u Sjevernoj Makedoniji, od strane bliskih rođaka gradonačelnika Aračinova Milikije Halimi iz političke stranke Socijaldemokratski savez Makedonije.

Juče, nakon što je ekipa TV21 snimila lošu infrastrukturu i pritužbe stanovnika ove opštine, rodbina gradonačelnika Halimija uputila je verbalne prijetnje televizijskoj ekipi da će im slomiti kamere i zatražiti brisanje njihovih snimaka. Nakon što su novinari odbili da obrišu snimke, bili su primorani da uđu u opštinsku zgradu Aračinova i ponovo su se suočili sa istim prijetnjama.

Oni su odbili po drugi put da izbrišu snimljen materijal, a onda se incident nastavio u prostorijama TV21, gde su ista lica prijetila novinarima i glavnom uredniku da ne objavljuju ništa. Istovremeno, policajci su stigli u TV21, nakon čega su osobe koje su prijetile novinarima napustile televiziju, a novinar i snimatelj dali su izjave u policijskoj stanici.

Takvo nasilno i primitivno ponašanje, posebno od osoba bliskih političarima, neprihvatljivo je i predstavlja napad na slobodu informisanja. Štaviše, predstavlja klasičnu opstrukciju rada novinara.

Kasnije istog dana, gradonačelnik Halimi osudio je napad u pismu upućenom Udruženju novinara Makedonije, rekavši da zahteva hitnu i efikasnu istragu od strane Ministarstva unutrašnjih poslova.

Regionalna platforma podržava AJM u njenim naporima da zaštiti novinare i slobodu govora i poziva relevantne vlasti da hitno istraže slučaj, dovedu počinioce pred lice pravde i adekvatno ih sankcionišu.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 18.04.2019.

Udruženje BH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.