SafeJournalists

SJ: Ugrožena sigurnost novinara u Hrvatskoj

Početkom aprila novinar Večernjeg lista Hasan Hajdar Diab, nakon što je napisao tekst o čečenskom vođi Ramzanu Kadirovu, primio je prijetnje, a sada mu se u istom bahatom tonu obratio i Matvej Sidorov, bivši savjetnik za medije ruskog ambasadora u Hrvatskoj, koji je protjeran iz Zagreba.

Sidorov je putem aplikacije Telegram reagovao na objavu prijetnji Hajdaru Diabu i između ostalog napisao: „Hej, pozdrav Hasane, opet super članak! Ali nije baš aktualan. Zašto to nisi objavio dok smo bili u Zagrebu?“

„Ta je njegova poruka i riječi ‘opet sjajan članak’ ista kao i ono što mi je rekao u telefonskom razgovoru, kada je kazao da imam dva sjajna članka da prevedem i pošaljem Kadirovu“, rekao je Hajdar Diab.

Na novinarevo pitanje je li to direktna prijetnja, Sidorov je odgovorio kako samo prenosi poruku sekretara Sergeja Trofimova, te da je novinar može razumjeti kako želi.

Uredništvo Večernjeg lista je u aprilu odlučilo da neće izlaziti u javnost s informacijama o preijtnjama nakon objave o čečenskom vođi Kadirovu zbog sigurnosti spomenutog novinara. Hajdar Diab prije mjesec dana dobio je policijsku zaštitu, a sada je nedeljnik Nacional došao do ove informacije i objavio je.

Nakon što je Hajdar Diab kontaktirao glavnog urednika Večernjeg lista Dražena Klarića, slučaj je odmah prijavljen policiji, te su za bezbjednost novinara i njegovu porodicu preduzete sve mjere.

“Hrvatsko novinarsko društvo osuđuje prijetnje našem kolegi. Dajemo mu punu podršku. Za nas su takve prijetnje neprihvatljive. Još jednom ističemo koliko je važno osigurati siguran rad svih novinara/ki”, rekao je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko komentarišući slučaj.

Mreža Safe Journalists, koja predstavlja više od 8200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu Hrvatskom novinarskom društvu u osudi prijetnji Hasanu Hajdaru Diabu. Reč je o vrlo uznemirujućoj prijetnji s obzirom na to da prelazi državne granice i uključuje predstavnika ruske države. Pozivamo institucije u Hrvatskoj da osiguraju sigurnost novinara.

Mreža će o ovom slučaju obavijestiti sve relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana/ki.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 05.05.2022.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje „BH novinari“

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.