SafeJournalists

SJ: Srpski i albanski novinari napadnuti i ometani u radu na sjeveru Kosova

Neredi su počeli na sjeveru Kosova, u Mitrovici, 13. oktobra, dok je policijska jedinica iz Prištine izvodila operaciju sprečavanja šverca. Tokom ovih sukoba između građana i policije, novinari iz medija KoSSev, T7, Klan Kosova, RTV Dukagjini, ATV i Kanala 10 napadnuti su i ometani prilikom obavljanja novinarskog rada.

Demonstranti su u nekoliko navrata prilazili Ivanu Mitiću, novinaru portala KoSSev, i pokušavali da ga spriječe da snima događaje na ulicama. Pitali su ga zašto snima, zaprijetili su da će te snimke izbrisati i da će mu oduzeti telefon.

S druge strane, prema izvještajima, nekoliko novinara različitih albanskih medija napadnuto je u Sjevernoj Mitrovici, a drugi incident se dogodio na putu prema Leposaviću, gdje su demonstranti jurili novinare automobilima.

Ivan Mitić je rekao da je u jednom trenutku bio okružen maskiranim demonstrantima, koji su od njega  tražili da izbriše video zapise.

„Nije bilo fizičkog kontakta, ali druge kolege mi kažu da su i oni imali neprijatna iskustva sa demonstrantima“, rekao je on.

Klirimtar Morina, novinar medija T7, rekao je da je „situacija odraz onoga što građani misle o novinarima i medijima“.

„Okruženje za obavljanje našeg posla je surovo, a to je danas bio dokaz. Naša je dužnost da vas obavještavamo, ali danas su nam životi bili ugroženi samo zato što smo radili svoj posao“.

Ksemajl Reksa, predsjednik Upravnog odbora Udruženja novinara Kosova, rekao je da je „UNK uznemireno  onim kroz šta su naše kolege danas morale da prođu“.

„Izvještavanje o nemirima i napetostima na sjeveru Kosova uvek je teško, ali danas su lokalni demonstranti napali i izvršili pritisak na novinare i medijski reportere i medije na albanskom i na srpskom jeziku. Kako su njihovi životi bili ugroženi u vrijeme izvještavanja, hitno smo zvali kosovsku policiju da ih zaštiti. UNK je u kontaktu sa vlastima, kako bi se novinarima obezbijedilo bezbjedno okruženje za obavljanje njihovog posla“, rekao je on.

Mreža SafeJournalists osuđuje napad i ometanje rada srpskih i albanskih novinara. Pozivamo kosovsku policiju da obezbjedi novinarima bezbjednost kako bi nesmetano mogli da obavljaju svoj posao. Takođe, tražimo da zaštite novinare tokom nekih narednih protesta i spriječe nove incidente.

O ovom slučaju ćemo obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere.

Svaki napad na novinare7ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 13. 10. 2021.

Udruženje novinara Makedonije

Udruženja novinara Kosova

Udruženje “BH Novinari”

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.