SafeJournalists

SJ: Albanski reporter Ledio Guni fizički napadnut u Tirani

Novinar Faks Njuza Ledio Guni fizički je napadnut u Tirani 11. oktobra dok je izvještavao o sporu između nastavnika i porodica djece u baru pored srednje škole „Kajupi“.

Novinar je poslat na teren da uživo izvještava sa događaja, ali dok je snimao kamerom iz automobila svog medijskog kanala, jedna osoba ga je fizički napala bacivši stolicu. Nastavio je sa nanošenjem štete Guniju iako je on konstantno ponavljao da je novinar.

Policija i drugi pojedinci koji su bili prisutni nisu intervenisali dok se ova situacija događala.

Direktor informative Faks Njuz medija, Nertila Spiri istakao je da su posebno zabrinuti zbog činjenice da policija nije reagovala kako bi pružila zaštitu medijskom reporteru, a napad na  Gunija nije ni spomenut u zvaničnom saopštenju policije o sukobu koji se dogodio u Tirani.

Blerjana Bino, istraživačica mreže SafeJournalists u Albaniji, kaže da se “nasilje nad novinarima/kama i medijskim radnicima/ama ne može se i ne smije se tolerisati uzimajući u obzir ograničene efikasne preventivne mjere za zaštitu novinara/ki i ograničene istrage”.

“Takođe, potrebna nam je jasna poruka podrške i solidarnosti koja će biti upućena medijskim profesionalcima ”, rekla je ona.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, izražava solidarnost sa svojim albanskim kolegama i koleginicama i osuđuje ovaj brutalni napad na novinara Ledija Gunija. Molimo organe za sprovođenje zakona da ispitaju ovaj slučaj na odgovarajući način i obavijeste javnost o rezultatima istrage.

Mreža SafeJournalists će o ovom slučaju obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 13.10.2021

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.