SafeJournalists

SJ: Novinari/ke N1 iz Srbije dobili nove prijetnje

safejournalists:-croatian-n1-tv-crew-threatened

Televizija N1 dobila je prijetnje upućene zaposlenima i njihovim porodicama u petak, 3. decembra, uoči protesta koji su najavljeni širom zemlje u subotu.

Dobili su prijetnje putem tvitera i imejla. Objavom na Tviteru korisnik @JerinaOpicena pozvala je ljude da provale u studije N1, zaustave emitovanje bez ikakvog nasilja i izbace osoblje N1.

„U subotu kada @N1infoBG počne sa huškanjem na bratoubilački rat, upasti na @N1infoBG prekinuti program, ne vršiti nasilje, sve ih istjerati na ulicu. Ne može niko ilegalno poslovati u Srbiji, propagirati fašizam, pozivati na građanski rat. Ako država ne reagujemo #Mi333 hoćemo“.

Druga prijetnja stigla je na redakcijski imejl od čoveka koji se predstavio kao Simo Perić.

„Moje podatke imate. Nije lažni profil. Želim reći da sjutra ne plačete šta se dogodilo ili šta se vašim bližnjim dogodilo. VI , baš VI , N1 ste uzrok , povod i bićete žrtve. Ne vjerujete?“.

Predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Željko Bodrožić rekao je da „kampanja protiv ove televizije traje godinama“.

„Ovakve prijetnje su posledica uzavrele atmosfere u društvu. O tome svjedoči i podatak da su kolege i koleginice sa televizije N1 i tokom ove noći dobijale nove prijetnje i pritiske. “ rekao je.

Ovo nije prvi put da je televizija N1 napadnuta. Njihovi novinari/ke su pod stalnim pritiscima i napadima gdje god da se nalaze. Mreža SJ u poslednjih 30 dana upozorava da se u Srbiji dešavaju ogromne nestabilnosti, pa se medijski radnici stalno nalaze u izuzetno opasnim situacijama.

MrežaSafejournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svojoj članici NUNS-u u osudi ovih brutalnih prijetnji, ali i izražava zabrinutost za bezbjednost novinara/ki u ovoj zemlji. Mreža SJ poziva srpske vlasti da djeluju i zaštite novinare/ke u Srbiji, istraže i identifikuju osobu koja je prijetila N1 medijima. Takođe još jednom molimo predstavnike vlasti da učine sve što je u njihovoj moći da se ovakva atmosfera u društvu smiri.

Mreža SafeJournalists će o ovom slučaju informisati sve domaće i međunarodne aktere.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 4. decembar 2021.

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje novinara Kosova

Udurženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.