Saopštenja

Diplome za 14 polaznika Škole digitalnog sindikalizma

Neregulisana registracija portala, pritisci na zaposlene, neplaćeni rad, loš položaj frilensera, te nedostatak podataka o finansijskom poslovanju, problemi su koji su obilježili i ovu godinu u digitalnim medijima. To pokazuju rezultati istraživanja „Novi mediji – stari problemi 2021“, koje je danas predstavio Sindikat medija Crne Gore (SMCG). Predsjednica SMCG, Marijana Camović Veličković, uručila je diplome za 14 polaznika prve Škole sindikalizma i digitalnih medija.

Diplome su dobili: Anđela Ašanin, Andrea Čvorović, Branko Stešević, Kristina Martinović, Maja Đurović, Maja Nikolić, Milica Popović, Mirjana Đundić, Petra Marković, Srđan Buha, Tanja Ceklić, Teodora Đurnić, Vukoman Šćekić i Milica Popović.

Za najbolje radove, nastale tokom onlajn predavanja u Školi sindikalizma, nagrađene su Ašanin, Čvorović i Ceklić.

SMCG planira da Škola sindikalizma i digitalnih medija postane tradicionalna, kazala je Camović Veličković.

“Škola se pokazala kao odličan poduhvat koji s jedne strane omogućava studentima da se upoznaju sa onim što ih čeka na tržištu rada, a s druge strane pruža priliku Sindikatu da se upozna sa izazovima s kojima se mladi srijeću prilikom zaposlenja”, istakla je ona.

Koordinatorka Škole, Dragana Žarić, ocijenila je da su učesnici povećali nivo informisanosti o sindikalnim temama i digitalnim medijima.

„Radovi koji su nastali tokom trajanja Škole pokazuju da je ova edukativna ideja opravdana. Nivo informisanosti polaznika o sindikalnim temama je veći i nadamo se da će znanje iskoristiti na budućim poslovima“, kazala je Žarić.

Istraživačica Bojana Laković Konatar ocijenila je da ovogodišnje istraživanje o digitalnim medijima nije pokazalo pozitivne pomake, u odnosu na prethodne četiri godine od kako se sprovodi.

“Zaposleni u medijima i dalje rade u jednako lošim uslovima, prisutan je rad na crno, zarade su i dalje ispod prosjeka, pritisci su očigledni, a prekovremeni i neplaćeni rad su gotovo konstanta. Digitalni mediji u Crnoj Gori ujedno okupljaju najveći broj frilensera, koji su prinuđeni da rade za više medija ne bi li omogućili sebi dostojanstvenu zaradu. Frilens novinarska zajednica u Crnoj Gori trenutno je jaka, s velikim brojem uglavnom mladih ljudi koji na ovaj način stiču iskustvo u medijima. Ipak, zakonska regulativa i dalje nije blagonaklona prema njima i pominju se samo u jednom zakonu”, navela je Laković Konatar.

Ona je istakla da istraživanje SMCG sadrži niz preporuka čiji je cilj unapređenje položaja zaposlenih u digitalnim medijima.

“Država mora donijeti podzakonske akte kojima bi se bliže regulisao postupak registracije portala. Potrebno je zakonski zaštiti frilensere kojih će u narednim godinama biti sve više. Država, vlasnici medija i zaposleni u portalima moraju prepoznati i na vrijeme reagovati na izazove koje donosi digitalizacija radnih mjesta i digitalna ekonomija”, zaključila je Laković Konatar.

Iz SMCG poručuju da će pratiti promjene i na medijskim scenama u regionu i svijetu, kako bi se spremno suočili sa izazovom digitalizacije radnih mjesta i pružili adekvatnu pomoć svom članstvu.

Izvještaj SMCG dio je projekta “Union to Union – Recruitment and Organizing campaign in CEE 2021”, koji se sprovodi uz podršku Međunarodne federacije novinara (IFJ), Union to Union-a i Sindikata novinara Švedske.

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.