SafeJournalists

SJ: Nekažnjivost i tolerancija onlajn nasilja nad novinarima/kama od strane pravosuđa i policije BiH su neprihvatljivi

Pixabay

Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja BH novinari i još dva novinara iz Bosne i Hercegovine, Nikola Vučić i Amir Zukić (N1 TV) bili su meta napada na društvenoj mreži Facebook putem profila Jasmin Mulahusic Spielberg.

Jasmin Mulahušić je na svom profilu objavio post u kojem opisuje jedan od svojih bizarnih snova u kom su ga napale zmije, kako im reže glave, te da je jedna od onih iz njegovog sna Borka Rudić. Nakon toga sa istog profila nastavljeno je objavljivanje postova u kojima se targetiraju novinari Nikola Vučić i Amir Zukić. Takođe, komentari ispod ovih objava su uvredljivog i prijetećeg sadržaja, uključuju govor mržnje i pominju njihovu nacionalnost.

Jasmin Mulahušić, koji živi u Luksemburgu, uhapšen je na granici između BiH i Hrvatske početkom septembra 2021. zbog ranijih pretnji novinarima/kama u BiH i drugim javnim i političkim ličnostima. On se tereti za krivična djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti. Sud Bosne i Hercegovine ga je pustio na slobodu i nije odredio mjere zabrane.

Prošle nedelje mreža SafeJournalists objavila je saopštenje sličnim povodom, kada su koleginica Borka Rudić i Lejla Turcilo, profesorka na Univerzitetu u Sarajevu, zajedno napadnute iz istog nacionalističkog i radikalnog kruga i pojedinaca.

Direktor mreže SafeJournalists Dragan Sekulovski rekao je: „Verbalni napadi pojedinaca na novinare/ke koji u prošlosti nisu izvedeni pred lice pravde su još jedan argument zašto je važno zaustaviti politiku nekažnjivosti. Tolerišući takve prijetnje od strane nadležnih državnih organa u BiH, napadi se ponavljaju sa ciljem da se nametne cenzura, utišaju se kritički glasovi i sloboda mišljenja, ne samo u novinarskoj zajednici, već i u bosanskohercegovačkom društvu u cjelini“.

Naglasio je da je „nasilje nad svim našim kolegama i koleginicama iz BiH ozbiljna prijetnja za više od 8.000 novinara/ki“ koje predstavlja mreža SafeJournalists. „Izražavamo svoju solidarnost sa njima i zahtijevaćemo najveću kaznu za sve prijetnje upućene našim kolegama i koleginicama koje su motivisane ovim incidentom“, istakao je Sekulovski.

Mreža SafeJournalists, koja okuplja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osuđuje napade i targetiranje novinara/ki i branioca slobode medija u BiH. Zahtijevamo brzu i efikasnu istragu i odgovarajuću kaznu za počinioca. Takođe, pozivamo nadležne organe da preispitaju odluku o puštanju Jasmina Mulahušića na slobodu, posebno imajući u vidu da je nastavio sa istom praksom kao i do sada, te da postoji mogućnost ponavljanja krivičnog djela.

Mreža SafeJournalists će obavestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 23.09.2021.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.