SafeJournalists

SJ: Narativ kosovske zastupnice ugrožava slobodu medija

Photo: Pixabay.com

Fitore Pacolli, zastupnica vladajuće partije Lëvizja Vetëvendosje, u svom govoru u Skupštini Republike Kosovo predložila je da Skupština i Vlada preduzmu mjere prema medijima te pozvala na vladino regulisanje medija, posebno online portala. Na Kosovu je većina medija registrovana kao preduzeća u okviru Kosovske agencije za registraciju preduzeća – KBRA, dok su ostali mediji registrovani kao NVO, a njihova djelatnost je regulisana važećim zakonima i uredbama, kao i Kodeksom ponašanja Nezavisne komisije za medije i Vijeća za štampu Kosova.

Otvoreni poziv zastupnice Pacolli na direktnu intervenciju Vlade Kosova za kontrolu medija je neprihvatljiv jer se doživljava i kao ugrožavanje slobode govora i demokratije.

„Izjava koju je Pacolli dala je vrlo zabrinjavajuća i ovo nije prvi put da se ona bavi medijima. Njen poziv na direktnu uključenost Vlade u rad medija je alarmantan, a nadamo se da nije znak onoga što će doći iz vladajuće stranke. Svako miješanje bi predstavljalo otvoreni napad na slobodu medija i sigurnost novinara/ki na Kosovu”, rekao je Xhemajl Rexha, predsjednik odbora Udruženja novinara Kosova (AJK).

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom partneru AJK u osudi ovakvih narativa i poziva sve zvaničnike i političare da se suzdrže od upotrebe narativa koji predstavljaju opasnost za demokratiju. Osuđujemo svaku inicijativu vlada koja ima za cilj kontrolu nad medijima, jer su ovakvi pokušaji neprihvatljivi u demokratskim zemljama.

Svaka prijetnja slobodi medija je prijetnja javnom interesu, demokratiji i pravima svih građana/ki.

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica – Tirana, 14.07.2022.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.