SafeJournalists

SJ: Kultura nekažnjivosti zločina nad novinarima na Zapadnom Balkanu

Na Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima mreža SafeJournalists (SJ), čiji je jedan od osnivača Sindikat medija Crne Gore (SMCG), ukazuje da na Zapadnom Balkanu postoji kultura nesankcionisanja ovakvih zločina. Kako bi ukazala na ovaj problem, Mreža započinje mjesec dugu kampanju „Prepoznaj i prijavi“ (#recognize&report).

U Crnoj Gori, slučaj ranjavanja istraživačke novinarke Olivere Lakić iz 2018. i dalje predstavlja veliku opomenu za sve istražne organe u državi, s obzirom na to da ni nakon tri godine nije dobio sudski epilog.

S druge strane, 30. oktobra prošle godine eksplozivna naprava detonirala je na ulaznim vratima albanskog novinara Eldiona Ndreke dok su njegovi roditelji, supruga i dvije kćerke bili kod kuće, ali srećom niko nije povrijeđen. Ovo se dogodilo prije godinu dana, a niko nije priveden pravdi za ovaj napad. Krajem septembra ove godine u Bosni i Hercegovini je član Predsjedništva Milorad Dodik u više navrata napadao medije čije mu se izvještavanje nije dopalo, pa je BN televiziju označio kao „dio udruženog zločinačkog poduhvata protiv Republike Srpske“ i „najvećih zlikovaca“ u RS“… Dodik i drugi politički funkcioneri u BiH nikada nijesu odgovarali za ovakve javne napade na medije, koji konstantno izazivaju atmosferu nesigurnosti i straha među novinarima i ugrožavaju medijske slobode.

Početkom 2021. godine novinar Visar Durići sa Kosova fizički je napadnut u blizini svog stana. Počinilac još uvijek nije priveden pravdi. Neuspjeh pravosuđa da rasvjetli ovaj i sve druge slučajeve doveo je do povećanog broja napada, prijetnji i uznemiravanja novinara.

Tokom protesta u Skoplju, 27. aprila 2017. godine, koji je kasnije rezultirao upadanjem nacionalističkih demonstranata u zgradu parlamenta, napadnut je 21 novinar, prijećeno im je ili su ometani da izvještavaju s lica mjesta. Osnovno javno tužilaštvo branilo je političare, a neke od mjera protiv njihovih napadača preduzete su po službenoj dužnosti, nakon čega su uslijedile zatvorske kazne izrečene od strane krivičnog suda. Iako je grupa novinara prethodno u tužilaštvu dala izjave o događajima od 27. aprila, nažalost još uvijek nema postupaka u slučajevima gdje su novinari oštećeni, a predmeti su i dalje u sudskom lavirintu.

Dom srpskog novinara lokalnog medija “Žig info” Milana Jovanovića zapaljen je 13. decembra 2018. godine. Na sreću, supruga i on su preživjeli, ali je kuća izgorjela do temelja. Nakon skoro dvije godine suđenja, bivši predsjednik Opštine Grocka i član vladajuće stranke Dragoljub Simonović, policajci Vladimir Mihailović i Aleksandar Marinković osuđeni su na 12 i po godina zatvora zbog krivičnih djela protiv opšte bezbjednosti. Trenutno se čeka pravosnažna presuda pred Apelacionim sudom. Suđenje saučesniku Igoru Novakoviću je razdvojeno i za njega se vodi poseban postupak.

Problem nekažnjavanja napada na novinare prisutan je i u Hrvatskoj. Primjer tome je podatak da je prošlo više od godinu i po od fizičkog napada u Splitu na koleginice i članove Hrvatskog novinarskog društva Ivanu Sivro, snimateljku televizije N1 i Živanu Šušak Živković, novinarku portala Dalmacija. Sudski postupak protiv napadača na kolege još nije počeo.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca, izražava duboku zabrinutost zbog nedovoljne efikasnosti policije, tužilaštva i pravosuđa u regionu. Tražimo od njih da sve ove slučajeve procesuiraju što je prije moguće.

Mreža SafeJournalists će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovim slučajevima.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

2. novembar 2021.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb – Tirana

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Udruženje novinara Kosova

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo 

 

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.