SafeJournalists

SJ: Koordinisani sajber napadi na nekoliko onlajn medija u Albaniji u prethodna tri dana

Neki onlajn mediji u Albaniji (dosja.al / siri.net / faktor.al / SportEkpress / Lapsi.al / i drugi) prijavili su sajber napade počevši od ponedeljka, 24. januara 2022. godine, kao što su: zaustavljanje funkcionisanja weba, isključenje servera i druge probleme u vesi sa njihovim digitalnim prisustvom. U svom reagovanju oni tvrde da je ove sajber napade navodno naredio gradonačelnik Tirane Erion Veliaj. Ovi mediji objavili su audio-snimak Veliaja gdje je on koristio prijetnje i psovke kako bi njegov čovjek bio izabran za šefa fudbalskog saveza u Albaniji. Oni tvrde da su ovi sajber napadi povezani sa njihovim stalnim kritikama Vlade i gradonačelnika Veliaja. Do sada je gradonačelnik Veliaj potvrdio da je audio snimak autentičan, ali nije dao izjavu u vezi sa sajber napadima.

SafeJournalists mreža obratila se 27. januara koordinatorima za pristup informacijama Tužilaštva i Uprave policije u Albaniji sa pitanjem da li je pokrenuta istraga, ali nadležni organi za sada nisu dali odgovore.

Blerjana Bino, istraživačica mreže SafeJournalists u Albaniji, izjavila je da je „Digitalna bezbjednost onlajn medija i njihovog osoblja ključna. Za medije je važno da prijave ove napade vlastima, koje, s druge strane, moraju osigurati odgovarajuću istragu i transparentnost. Takođe je važno razvijati kapacitete medija i infrastrukturu u smislu digitalne bezbjednosti.”

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, je veoma zabrinuta zbog ovih napada koji su izgleda veoma dobro koordinisani. Pozivamo nadležne organe da pokrenu brzu i sveobuhvatnu istragu o svim napadima koji su se desili u prethodnih nekoliko dana. Veoma je važno istražiti ko stoji iza ovih napada i eventualno otkloniti sumnju koju mediji trenutno usmjeravaju na gradonačelnika Erionu Veliaju. Očekujemo potpunu transparentnost istrage i praćenje konkretnih mjera koje treba preduzeti.
Mreža SafeJournalists, će o ovom slučaju obavijestiti sve relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane organizacije i institucije.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 26.01.2022

Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Udruženje BH novinara
Hrvatsko novinarsko društvo
Nezavisno udruženje novinara Srbije
Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.