Tematski članci

Televizije u minusu, radio-stanice u plusu

Ilustracija: Alexey Ruban / unsplash.com

Privatne televizije su u 2020. godini imale gubitak od 91,5 hiljade eura, dok su privatne radio-stanice u plusu od skoro 38 hiljada eura.

Ovo su rezultati istraživanja koje je krajem 2021. objavio Sindikat medija Crne Gore (SMCG).

Televizija Vijesti je u 2020. godini imala najveći profit među crnogorskim privatnim medijima od 822,5 hiljada eura. Ukupni prihodi bili su preko 2,9 miliona eura (ogromna većina od marketinga, 170 hiljada od subvencija, dotacija i donacija), troškovi blizu 2,1 milion a sve to ostvario je 71 zaposleni.

Televizija Nova M je u 2020. godini poslovala s gubitkom od 570 hiljada eura, najvećim prikazanim među svim crnogorskim medijima. Imali su visoke prihode od 1,55 miliona ali i ogromne rashode od preko 2,1 milion eura. U toj televiziji je radilo 58 ljudi.

Prva TV takođe je imala veliki gubitak u 2020. od 366,5 hiljada eura. Ukupni prihodi bili su milion i 65 hiljada eura a rashodi 1,43 miliona i u toj televiziji radilo je 39 zaposlenih. U okviru iste kompanije posluje i „Play“ radio.

Televizija A1, koja je nastala na temeljima nekadašnje Atlas televizije u stečaju, i koja je krajem septembra 2021. godine preimenovana u TV Adria, imala je 122 hiljade eura gubitka u 2020. U finansijskom izvještaju njenog osnivača, firme Atlas media group, prijavljen je ukupan prihod od nešto preko 50 hiljada eura i troškovi od skoro 175 hiljada. U A1 televiziji tokom 2020. godine radilo je devet ljudi.

Kablovska televizija Korona iz Bara u 2020. godini zabilježila je minus od 2,5 hiljada eura, s prihodima od blizu 23,5 hiljada eura i rashodima od skoro 26 hiljada, uz dva zaposlena. U okviru iste firme posluje i radio Korona.

Kablovska televizija San iz Bijelog Polja bila je u malom plusu od 441 euro. Četiri zaposlena generisala su prihod od nešto preko 27 hiljada eura dok su ukupni rashodi bili malo više od 26,5 hiljada.

Kablovska televizija Novi iz Herceg Novog imala je gubitak od oko 10 hiljada eura. Prihodi su bili malo preko 13 hiljada a rashodi više od 23 hiljade eura. U ovoj televiziji radila su dva stalno zaposlena.

Radio Televizija Teuta imala je najbolji poslovni rezultat među kablovskim televizijama. Ova RTV iz Ulcinja, koja emituje program na albanskom jeziku, ostvarila je u 2020. profit od skoro 65 hiljada eura. Prihodi su bili preko 570 hiljada a a rashodi oko 506 hiljada eura. U televiziji, radiju i portalu Teuta radilo je ukupno 19 ljudi.

Druga kablovska televizija na albanskom jeziku, TV Boin iz Tuzi, takođe je imala uspješnu 2020. godinu sa profitom od 28 hiljada eura odnosno prihodima od blizu 75 hiljada i troškovima od oko 47 hiljada eura. U ovom mediju rade četiri zaposlena. I ova televizija, poput Teute, ima svoj portal.

Među kablovskim televizijama je i Srpska televizija, koja se najvećim dijelom finansira iz Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava. Zajedno sa Srpskim radijom te portalom i magazinom Srpske novine, 2020. godine imali su blagi plus od 742 eura, sa prihodima od skoro 104 hiljade i rashodima od nešto više od 103 hiljade eura a nisu imali nijednog prijavljenog stalno zaposlenog radnika.

Televizija MNE sport, specijalizovana kablovska televizija koja prenosi sportske događaje iz Crne Gore na tri TV kanala, u 2020. godini ostvarila je dobit od blizu 64 hiljade eura, s prihodima od 472 hiljade dok su troškovi bili 408,5 hiljada eura. U ovom mediju radilo je ukupno devet ljudi.

Od kablovskih televizija nisu dostupni podaci o poslovanju Televizije 7 pošto je njen osnivač Lutrija Crne Gore, kojoj je glavna djelatnost priređivanje igara na sreću.

Privatne radio stanice, kojih je u 2020. godini bilo 38, imaju mnogo manje prihode od televizija ali su one, ukupno gledano, pozitivno poslovale.

Ubjedljivo najveće prihode i profit imao je Radio Antena M koji je u 2020. godini, sa svojim portalom, bio u plusu preko 120 hiljada eura. Ukupni prihodi bili su više od 445 hiljada eura (od čega 72 hiljade od subvencija, dotacija i donacija), rashodi oko 325 hiljada i u ovom mediju je radilo 15 zaposlenih.

Podgoričke muzičke radio stanice Elmag, Mag i El radio, koje posluju u okviru iste kompanije, imale su zajedno neto dobit od preko 11 hiljada eura, s prihodima od više od 197 hiljada i rashodima od oko 186 hiljada eura. U njima je radilo ukupno sedam zaposlenih.

Odličan rezultat u godini pandemije ostvarila je i Drugačija radio stanica, takođe iz Podgorice, koja je imala profit od preko 42 hiljade eura, odnosno prihode od preko 191 hiljadu i rashode od skoro 149 hiljada eura. Samo ova radio stanica ima sedam zaposlenih.

Crkvena radio stanica Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve, Radio Svetigora, u 2020. godini poslovala je s gubitkom od preko 13,5 hiljada eura, odnosno prihodima od nešto preko 45 hiljada, koji su svi od subvencija, dotacija i donacija i rashodima od blizu 59 hiljada eura. Ova radio stanica imala je jednog zaposlenog.

Radio Jadran iz Herceg Novog je bio u gubitku od skoro 9,5 hiljada eura s prihodima od 47 hiljada i troškovima od preko 56,5 hiljada. Ovaj radio, koji ima i svoj portal, ima četiri zaposlena.

Nema javno dostupnih ili preciznih podataka o poslovanju sedam radio stanica u 2020. godini. Radio Skadar Lake iz Podgorice nije podnosio finansijski izvještaj Poreskoj upravi još od 2017. godine, a Radio Glas Plava od 2019. Za Radio ,,Z” iz Nikšića nema preciznih podataka jer je vlasnik radija Auto-moto društvo „Zarubica company”, kojem je glavna djelatnost tehnički pregled vozila pa je poslovanje radija prikazano u okviru cjelokupnog poslovanja. Slično je i sa Radijom „Star FM” sa Cetinja, čiji je vlasnik kompanija koja se bavi gumama i sa Radijom „S” iz Herceg Novog čiji je osnivač firma koja se bavi telekomunikacionom i elektro opremom. Radio Adriatic iz Bijelog Polja je osnovala NVO „Đakomo Adriatic” čiji glavni dio poslovanja čine razni projekti. Radio Fatih iz Tuzi je neprofitna radio stanica Mešihata Islamske zajednice za koju nema finansijskih izvještaja u bazi Uprave prihoda i carina. Inače, radio stanice Fatih i Homer su neprofitni mediji, koji nemaju prihoda od marketinga nego samo od subvencija, dotacija i donacija svojih osnivača.

Osim Antene M i Radija Jadran, i Radio Svetigora, Radio Petnjica, Radio Titograd i Radio Dux, koji je medij hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, imaju svoje portale. Ima ga i Radio Skala, koji je ugašen krajem 2020. godine ali je portal nastavio da radi. Kada su u pitanju ove kategorije medija, 26 od 37 privatnih radio stanica, za koje su dostupni podaci o poslovanju, imale su u 2020. godini 74 zaposlena, računajući i neke koji su radili u portalima ovih medija. Ove radio stanice su ukupno imale profit od skoro 38 hiljada eura, s prihodima od milion i 646 hiljada eura i rashodima od milion i 608 hiljada.

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.