SafeJournalists

SafeJournalists: Zabrinutost zbog odluke Vrhovnog suda Albanije u vezi sa slučajem novinara Eltona Kina ​

SafeJournalists mreža izražava zabrinutost zbog odluke Vrhovnog suda Albanije donijete 20. februara 2024. godine u vezi sa slučajem novinara Eltona Kinoa, čiju je opremu 13. decembra 2023. godine zaplijenilo Specijalno tužilaštvo protiv organizovanog kriminala i korupcije ( SPAK).  Kino, novinar kanala Ora News, osporio je zakonitost zaplijene njegovih telefona i kompjutera u svojoj kući i kancelariji, uz tvrdnju da to narušava povjerljivost novinarskih izvora.

Kako su SafeJournalists mreža i njeni međunarodni partneri ranije naglasili, radnje preduzete protiv gospodina Kina, uključujući inspekciju njegovog prebivališta i kancelarije i zaplijenu njegove lične i profesionalne opreme, predstavljaju zabrinjavajući presedan u pogledu povjerljivosti izvora za novinare/ke i medijske profesionalce u Albaniji.

Iako razumijemo neophodnost poštovanja zakona u sudskim postupcima, ključno je uskladiti takve radnje sa međunarodno priznatim principom zaštite novinarskih izvora. Ovaj princip nije samo ključan za prava novinara/ki, već je takođe od suštinskog značaja za pravo javnosti na informisanje i opšte zdravlje demokratskog društva.

Dorian Matlija, advokat koji zastupa Eltona Kina, najavio je namjeru da podnese žalbu Ustavnom sudu Albanije. On tvrdi da je svojom presudom Vrhovni sud prekršio sopstvenu obavezujuću odluku koja nedvosmisleno navodi procedure i standarde koje tužilaštvo mora da poštuje kada traži izvore od profesionalnih novinara/ki.

SafeJournalists mreža očekuje potpuno objelodanjivanje sudske presude od strane Vrhovnog suda i poziva na čuvanje povjerljivosti izvora novinara/ki. Mreža će nastaviti da prati ovaj slučaj.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana/ki.

 

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 27.02.2024.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.