SafeJournalists

SafeJournalists: Vandalizam logoa organizacije QIKA u Prištini je neprihvatljiv

photo: QIKA, canva

Logo nevladine organizacije Centar za informisanje, kritiku i akciju – QIKA iz Prištine, koja posluje i kao feministički medij, danas je oštećen. QIKA je u svom saopštenju izvjestila da se vandalizam na logotipu organizacije dogodio nakon emitovanja emisije „Boje ljubavi“ i isticanja zastave LGBTIQ+ zajednice na balkonu QIKA-e.

Za Udruženje novinara Kosova (UNK) ovaj vandalizam je neprihvatljiv, sraman i direktan napad na ljudska prava, slobodu izražavanja i medije. “Ovo postaje zabrinjavajući trend i to se dogodilo samo nekoliko dana nakon što je Priština bila domaćin još jedne uspješne Parade ponosa”, izjavio je Džemajl Redža, predsjednik UNK-a. “QIKA je ranije napadnuta iz sličnih motiva i to stvara posebnu zabrinutost. Pozivamo vlast da sprovede brzu istragu o ovom slučaju, jer to što se desilo ugrožava osoblje i utiče na veoma važan posao koji obavljaju kao rijetka onlajn feministička platforma”, dodao je Redža.

Vandalizam QIKA-inog logoa dodatno doprinosi jeziku mržnje i verbalnim napadima na pojedince LGBTIQ+ zajednice. Pored toga, prikazuje i surovo okruženje u kojem novinarke moraju da obavljaju svoje profesionalne dužnosti. Štaviše, ovo nije prvi put da je ova organizacija meta sličnih napada.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja medijske profesionalace na Zapadnom Balkanu, poziva policiju da istraži ovaj slučaj. Mreža takođe poziva na toleranciju i poštovanje različitih grupa i njihovih zakonskih prava.

SafeJournalists mreža će informisati relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana/ki.

 

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 12.6.2024.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.