SafeJournalists

SafeJournalists: Srbijanski političar Šešelj verbalno napao novinarku RTRS-a

safejournalists:-srbijanski-politicar-seselj-verbalno-napao-novinarku-rtrs-a

Mreža SafeJournalists najoštrije osuđuje napad srbijanskog političara Vojislava Šešelja na novinarku Radio televizije Republike Srpske Natašu Miljanović-Zubac.

Šešelj, osuđeni ratni zločinac i lider Srpske radikalne stranke, prošle subote (30.1.2021.) verbalno je napao novinarku RTRS-a Natašu Miljanović-Zubac na Happy TV u emisiji “Vikend jutro”, nazivajući je uvredljivim imenima i navodno otkrivajući tajne o njenoj prošlosti.

„Kao novinarka sam godinama izvještavala o raznim „osjetljivim“ političkim temama, korupciji, kriminalu, ali nikada nisam doživjela ovako brutalne i monstruozne napade. Ovog puta ja sam bila meta, a ukoliko nadležne institucije nešto ne poduzmu u ovom slučaju, pitanje je ko je sljedeći“, rekla je Nataša Miljanović-Zubac za mrežu SafeJournalists.

„Moram reći da sam jako razočarana što su voditelji i uredništvo Happy televizije dozvolili Šešelju da iznosi takve uvrede na moj račun, bez bilo kakve reakcije i pokušaja da ga spriječe u tome. Sve ovo uticalo je na moje zdravlje, kao i na članove moje porodice i svakako planiram tužiti Šešelja i Happy TV, kao i ostale medije koji su prenijeli njegove navode”, dodala je ona.

Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja BH novinari, izjavila je da je ovo „brutalan primjer mizoginih izjava političara koji govori o kontinuiranom nasilju politike nad novinarkama“.

„Nadležne državne institucije moraju stati u kraj kršenju ljudskih prava novinarki, a u tom kontekstu posebno pozivamo Regulatorno tijelo za elektronske medije (REM) i Savjet za štampu Srbije da poduzmu zakonom propisane mjere zbog diskriminacije na rodnoj osnovi, nedozvoljenog zadiranja u privatnost i verbalnog nasilja nad novinarkom RTRS-a. Užasavajuće je da ovakvu vrstu nasilja odobravaju i provode i pojedini mediji, dajući priliku političarima da zloupotrebljavaju medijski prostor za kršenje ljudskog i profesionalnog dostojanstva novinarki“, rekla je Rudić.

Ovo nije prvi put da se Vojislav Šešelj ovako ponaša gostujući na televizijama koje imaju nacionalnu frekvenciju. Njegovo stalno prisustvo u izuzetno gledanim medijima u Srbiji ostavlja dalekosežne posledice kako za medije, tako i za cijelo društvo u Srbiji, ali i šire.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu BH novinarima u osudi uvredljivog i zlostavljačkog govora i poziva javne osobe i političare da se ponašaju korektno u svojim javnim nastupima. Također pozivamo regulatorna i samoregulatorna tijela u Srbiji da preduzmu mjere protiv medija koji daju prostor ovakvim neprimjerenim sadržajima.

O ovom slučaju obavijestit ćemo relevantne nacionalne i međunarodne aktere.

Svaki napad na novinare/ke napad je na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 02.02.2021.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.