SafeJournalists

SafeJournalists: Snimatelj TV 24 iz Sjeverne Makedonije verbalno i fizički napadnut

Snimatelj TV 24 Ivan Kamčev juče je verbalno i fizički napadnut i oštećena mu je oprema dok je pokušavao da snimi saobraćajnu nesreću na putu Gradsko-Prilepin u Sjevernoj Makedoniji.

Dok se vraćao sa snimanja sa kolegom sa MRTV-a, Ivan Kamčev je bio svjedok saobraćajne nezgode na putu Gradsko-Prilep kod opštine Rosoman. U pokušaju da dokumentuje događaj, kamerman Kamčev je verbalno, a zatim i fizički napadnut, pri čemu mu je oštećena oprema za snimanje.

„Samo što sam počeo da snimam, osoba mi je prišla i počela da zove novinare izdajnicima, da oni samo traže neka prava i obraćaju se uvredljivim riječima. Nekoliko puta je zamahnuo prema meni i jednom je uspio da udari u postolje i ošteti kameru”, rekao je Kamčev u telefonskom razgovoru sa Udruženjem novinara Makedonije (UNM).

Slučaj je prijavljen Ministarstvu unutrašnjih poslova SVR Veles i, kako je rečeno UNM-u, preduzeti su određeni koraci za njegovo rješavanje.

„Nasilje nad novinarima/kama i snimateljima je neprihvatljivo. Želim da istaknem da je, prema novim izmjenama i dopunama člana 139. Krivičnog zakonika, koji je na snazi u zemlji, napad na novinara/ku ili medijskog radnika/cu u vršenju stručnih poslova krivično djelo za koje su Ministarstvo unutrašnjih poslova i nadležno javno tužilaštvo dužni da postupaju po službenoj dužnosti”, rekao je Dragan Sekulovski, direktor SafeJournalists  mreže i izvršni direktor UNM-a.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu UNM i poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova i Državno tužilaštvo u Sjevernoj Makedoniji da sprovedu brzu istragu i pronađu i kazne napadača na medijskog radnika.

SafeJournalists mreža će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana/ki.

 

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 19.07.2023.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.